– Alle kan gate-evangelisere

Lederen for Open Air Campaigners Norge, Hartvig Kloster, skulle ønske flere menigheter satte fokus på og underviste om offentlig evangelisering.

Open Air Campaigners (OAC) arrangerer denne uka Reach the city Oslo, et fem dagers opplegg med undervisning, trening og praksis i å evangelisere på gata.

– Jeg tenker at gate-evangelisering er noe alle kan gjøre, men ikke skal gjøre. Det er sikkert ikke alle som kan og bør forkynne på gata, men alle kan i alle fall være med, samtale med folk og være med i bønn, sierHartvig Kloster som er leder for OAC i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han forteller at han flere ganger har opplevd at folk har sagt at evangelisering på gata ikke er noe for dem men at de blir med ut for å se hvordan vi gjør det og etter hvert blir de inspirert og står selv og samtaler.

I kjærlighet

En del folk, også kristne, kan fort assosiere gate-evangelisering med folk som prøver å slå Bibelen i hodet på forbipasserende eller tre den nedover halsen deres. Kloster er opptatt av at det ikke skal oppleves slik.

– Det vi i OAC legger stor vekt på er at vi skal forkynne et klart og tydelig evangelium, også med synd, dom og helvete, men vi skal gjøre det i kjærlighet. Vi har ofte undervisning om nettopp hvordan en gjør det, sier han og nevner Paulus’ ord om å tale med vennlighet som eksempel.

– Vi prøver å møte mennesker med respekt også hvis de ikke ønsker å snakke eller er uenige. Vi ønsker å forkynne evangeliet på en god og bibelsk måte og si sannheten i kjærlighet.

Femte gang

Reach the city Oslo arrangeres i år for femte gang. De siste tre årene har de vært i Homansbyen i et hus som tilhørerNorges Kristelige Student- og Skoleungdomslag og som brukes som base forUngdom i Oppdrags studentDTS ellers i året.

– Her har vi plass til omtrent 30 personer og har undervisningen, bor og spiser, forteller Kloster.

I år var arrangementet helt fullbooket med deltakere.

– Vi har måttet si nei til ti personer fordi vi ikke har kapasitet og fordi det fungerer best med et team som ikke er for stort, sier Kloster.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ser ikke bort fra muligheten til å arrangere Reach the city i andre norske byer i fremtiden.

– Hvis muligheten oppstår i andre store byer i Norge, overveier vi å gjøre det der også. Vi ønsker jo å få flere evangelister i OAC og ønsker å gjøre flere ting som dette.

Frimodig og modig

En av deltakerne på Reach the city Oslo er fjorten år gamle Inger Frøvik fra Ålgård. Hun er datter til OAC-evangelist Tom Børge Frøvik og er med på arrangementet for tredje gang. Inger er enig med OAC-lederen at gate-evangelisering er noe alle kan få til.

– Når en er med på sånt kan en kjenne seg kjempenervøs og vet ikke helt hva en skal si, men en kan få det til likevel. Jeg tror de fleste kan få til gate-evangelisering, sier hun.

Inger forteller at hun var med på sin første evangelisering som åtteåring og har gjort mye forskjellig siden den gang.

– Du må tørre å være frimodig og modig, det er kanskje den største utfordringen.

– Skumlest første gang

Thomas Christopher Koksvik fra Asker er med på Reach the city for første gang. 26-åringen har drevet litt med evangelisering tidligere, men ønsket å lære mer. Også han vil oppfordre flere til å prøve gate-evangelisering.

– Det er kanskje skumlest den første gangen, men det er bare å be om frimodighet og gå ut. En kan gå ut sammen med venner eller bli med OAC og se hvordan de gjør det. Det er en god trening i frimodighet og det er ikke så skummelt som en tror, sier Koksvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sketchboard og trylletriks

OAC bruker enkle hjelpemidler når de evangeliserer. En teknikk er å bruke et sketchboard som en maler på og får frem et budskap mens en forkynner. Et annet virkemiddel er «gospel-magic» et show med trylletriks som fremhever poenget i forkynnelsen.

– Den første kvelden var vi på gata for at alle deltakerne skulle se hvordan vi pleier å gjøre et gatemøte. Britiske Peter Kennelly som jobber i OAC i Frankrike hadde en sketchboard-presentasjon, mens jeg hadde en «gospel-magic» presentasjon, forteller Kloster.

Dagen etterpå fikk deltakerne undervisning om hva evangeliet er og workshops der de selv fikk prøve seg på sketchboards og trylletriks.

– Nå skal fire personer som ikke har prøvd det før forkynne evangeliet på Grønland i Oslo. To med sketchboards og to med gospel-trylletriks, forteller Kloster på arrangementets tredje dag.

– Vi kastes kjapt ut i det og får prøvd oss ganske fort. Det blir spennende og vi legger det i Herrens hender, sier Koksvik.

Savner undervisning i menighetene

På Reach the city kommer folk fra hele landet som har et hjerte for å nå ut med evangeliet. Ifølge Hartvig Kloster kjenner flere av dem at de ikke får så mye undervisning om det i sine egne menigheter.

– Flere gir utrykk for at det er veldig godt å kunne være her i et fellesskap hvor vi har det fokuset at vi skal utrustes og gå ut å dele evangeliet. Jeg skulle fryktelig gjerne se mange flere menigheter få øynene opp for de mulighetene det er ved å gå ut og gjøre noe, sier Kloster.

Han mener gate-evangelisering er et godt og effektivt redskap fordi en møter folk der de er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis vi ser på Jesus så var det der han forkynte evangeliet. Han møtte folk der de var. Jeg tror det er viktig at også vi som kristne går ut og møter folk der de er og ikke bare inviterer dem til å komme til oss. Å gå ut og møte folk er en bibelsk måte å nå mennesker på, sier Kloster.

Han bruker deres forkynnelse på Egertorget tirsdag kveld som eksempel.

– Tirsdag kveld kunne vi med få midler, to-tre personer og litt utstyr gå ut å forkynne evangeliet til 40-50 personer som stod og lyttet. Det er en helt unik mulighet. Jeg tenker det er Norges viktigste prekestol vi har til å forkynne evangeliet.

Interesserte muslimer

Reach the city skifter mellom å stå og evangelisere på Eger-torget på Karl Johans gate og på Grønland torg, et sted i Oslo med høy andel innvandrere og muslimer.

– Vi har valgt å skape en variasjon for deltakerne slik at de også kan få trening i å snakke med muslimer. Erfaringen fra Grønland er at det er mange muslimer som er veldig åpne og ønsker å få med seg et nytestamente og finne ut mer om hva kristendom handler om, sier Kloster.

Inger Frøvik og Thomas Koksvik synes det er spennende å evangelisere for muslimer.

– De har noe av den samme fortellingen som oss og da blir de interessert, sier Frøvik.

Koksvik tror det er ting i kristendommen som er attraktive for muslimene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har syndsforlatelsen og troen på at det Jesus gjorde på korset renser oss fra all urett. Jeg tror ikke muslimene har den samme forsikringen at vi er tilgitt og elsket av Gud, sier han.