Misjon?

«Herre, når så vi deg sulten og gav deg mat, eller tørst og gav deg drikke? Når så vi deg fremmed og tok imot deg, eller uten klær og kledde deg? Og når så vi deg syk eller i fengsel, og kom til deg?» Men kongen skal svare dem: «Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot en av disse mine minste brødre, gjorde dere mot meg.» (Matt 25.37-40)

Jeg vokste opp i Tanzania, og kom tilbake til Norge som syvåring, et vaskeekte misjonærbarn. Jeg husker fortsatt at vi som familie reiste rundt på bedehus og misjonshus for å fortelle om vår eksotiske, meningsfulle hverdag i Tanzania og synge sanger på zwahili, (sistnevnte med noe blanda innlevelse og følelser.. )

Jeg har i voksen alder møtt jevnaldrende som ba for meg og min familie, ved navn, på barneforeningen og snakket mye om misjon. Historiene om de hjemvendte misjonærene som dro rundt med lysbildene sine, er mange. Og de begynner å bli gamle. Historiene altså.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Barn eksponeres sjelden for misjon lengre. Det gjelder for så vidt oss voksne og. Da vi på 80-tallet kunne fortelle spennende historier fra en helt annerledes hverdag i eksotiske Tanzania, har de fleste i dag reist så mye at slike eksotiske beretninger ikke er så ettertraktet lenger. «Been there done that.»

Men så var det ikke for sensasjonens skyld vi var der. Det var kallet. Ønsket om å dele Jesus. Og jeg husker selv hvor sterkt inntrykk det gjorde på meg, som barn, å høre om andres kall og lydighet.

Norge har historisk sett vært et av de landene i verden som har sendt ut flest misjonærer i forhold til innbyggertallet sitt. Det er ei liste vi har falt drastisk på. Langtidsmisjon er ofte byttet ut med korttidsmisjon, noe som er symptomatisk for tiden vi lever i. Vi er fleksible, reisevillige og eventyrlystne, men er sjeldent overgitt til ett land, en sak, hele livet. Tidene forandrer seg og det finnes mange spennende og gode muligheter med korttidsmisjon!

Mange unge mennesker får erfaringer som preger dem resten av livet. Forhåpentligvis mest på godt. Likevel kan misjon fortsatt bære preg av noe vi har outsourcet til andre. De som har et kall, de som tør bryte opp for kortere eller lengre tid. Men har vi ikke alle et kall til misjon? Gå derfor ut… i DIN verden, den som består av familie, venner, naboer og kolleger. I din verden er det noen som trenger å møte Jesus gjennom nettopp en som deg!

Misjonsmarka er rundt oss, og de siste årene har utrolig mange av dem som trenger Jesus kommet til Norge. Noen er på flukt. Griper vi sjansen? Ikke til å preke dem ørene fulle, ikke krangle om det de kom fra, kritisere det de tror på eller trodde på. Men til å vise et annet kongerike, Guds rike. Der vi utfordres til å elske Jesus gjennom å elske de som kommer til oss. Praktisk, konkret og oppofrende.

«Herre, når så vi deg sulten og gav deg mat, eller tørst og gav deg drikke? Når så vi deg fremmed og tok imot deg, eller uten klær og kledde deg? Og når så vi deg syk eller i fengsel, og kom til deg?» Men kongen skal svare dem: «Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot en av disse mine minste brødre, gjorde dere mot meg.» (Matt 25.37-40)

Misjonsbefalingen som tar tak i hjertet mitt lyder: Men hvordan kan de påkalle en de ikke tror på? Hvordan kan de tro på en de ikke har hørt om? Og hvordan kan de høre dersom ingen forkynner? (Rom 10.14) Grip muligheten! Den lengste reisen kan være den fra ei dør til en annen, fra trygg komfortsone til den nyankomne fremmede. Men kallet til å gå ut gjelder oss alle. Her og nå.

For jeg var sulten, og dere ga meg mat; jeg var tørst, og dere ga meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg; jeg var naken, og dere kledde meg; jeg var syk, og dere så til meg; jeg var i fengsel, og dere besøkte meg. Da skal de rettferdige svare:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Herre, når så vi deg sulten og ga deg mat, eller tørst og ga deg drikke? Når så vi deg fremmed og tok imot deg, eller naken og kledde deg? Når så vi deg syk eller i fengsel og kom til deg?

Og kongen skal svare dem: Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.

Matteus 25: 35-40.

Trenger du mer åndelig påfyll?