Etter at helseminister Bent Hø
...
Etter at helseminister Bent Høie (H) reagerte på at predikanter som selger forbønner de hevder kan helbrede sykdom ikke omfattes av reglene for alternativ behandling og ba Helsetilsynet vurdere saken på nytt. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Helsetilsynet begjærer påtale mot predikanter
Del
Statens helsetilsyn snur og begjærer påtale mot predikantene Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen som har solgt forbønner over telefon.

Helsetilsynet har tidligere sagt at det ikke er grunnlag for å reise påtale mot aktører som gjemmer seg bak religionsfriheten, da opplysningene om de to predikantene ble kjent. Nå har tilsynet snudd etter å ha tatt en ny vurdering av saken, skriver   VG .

Assisterende direktør Heidi Merete Rudi opplyser til avisa at de har begjært påtale i begge sakene om de omtalte predikantene, men vil ikke gå inn på grunnlaget for konklusjonen. 

Forbrukertilsynet fastslo 21. juni at både Edvardsens stiftelse Misjonen Helse for Hele Mennesket og Svein-Magne Pedersens Misjonen Jesus Leger bryter loven om alternativ behandling.

De fikk frist til 10. juli med å endre eller stanse markedsføringen av teletorgaktivitetene. Det ble vist til at predikanter fra begge stiftelsene i markedsføringen hevder at de gjennom forbønn – til en pris av 14 kroner minuttet – har helbredet konkrete sykdommer og lidelser.

Begge predikantene uttalte etter dekningen at de vil avslutte tjenestene fra 1. august.

VG publiserte tidligere i juni en artikkel der arbeidsmetodene til de såkalte mirakelpredikantene avsløres ved bruk av skjulte telefonopptak. Helseminister Bent Høie (H) reagerte sterkt på praksisen og sa at han ville se på lovverket med nye øyne, noe han også fikk støtte for fra Helsetilsynet. 

Predikantenes advokater mener deres klienter ikke har brutt norsk lov.

– Helsetilsynets oppfatning er intet nytt. Det er tilbakevist av påtalemyndigheten tidligere. Pedersen føler seg på trygg grunn da han ikke driver medisinsk virksomhet eller juridisk helbredelse, og heller ikke har noen planer om dette, skriver hans forsvarer, advokat John Christian Elden, i en tekstmelding til avisa.

predikanter-påtale,innenriks,nyheter,Kriminalitet og rettsvesen,politi,norge,Riksnyheter,svein magne pedersen,tom roger edvardsen,forbønn,teletorget,teletorg,helsetilsynet,predikanter,vg,heidi merete rudi,forbrukertilsynet,misjonen helse for hele mennesket,misjonen jesus leger,bent høie,statens helsetilsyn,mirakelpredikant,john christian elden