MILJØENGASJERTE: F.h. Anne Kri
...
MILJØENGASJERTE: F.h. Anne Kristin Bruns og Marthe Kristine Østerud Bjerke, henholdsvis leder og ungdomskandidat for Stavanger KrF. De utfordrer kristne til å tenke over hva de kan gjøre for å belaste miljøet mindre. Foto: Silje Rognsvåg
Etterlyser grønne valg hos kristne
Del
Lokalpolitikere i KrF ber kristne sortere avfall, kjøre mindre bil eller droppe kjøtt.

– Kristne må tørre å snakke om miljøet og la det få konsekvenser for måten vi lever på, sier Anne Kristin Bruns. Hun er leder i Stavanger KrF og tredjekandidat på lista til kommunevalget 14. september.

Sammen med ungdomskandidat på samme liste, Marthe Kristine Østerud Bjerke, utfordrer Bruns kristne til å tenker over hvordan hver enkelt kan endre måten vi lever på for å ikke belaste klima og miljø mer enn nødvendig.

– Vår familie har valgt å bare ha én bil, så sykler vi ellers. Det er mange valg du kan ta i livet ditt, sier Bruns.

Hun understreker at hun ikke er noen «miljøfanatiker», men er opptatt av å videreformidle et engasjement for naturen til barna sine.

Forvalteransvar

Lokalpolitikerne roser kristne gjenbruksbutikker og Korsvei-bevegelsen som på sine festivaler vektlegger gjenbruk og sortering.

– Men så har du noen konservative miljøer som toner ned miljøengasjementet. Det er litt synd, sier Bjerke.

Ungdomskandidaten har inntrykk av at noen miljøer «har mer fokus på Israel og kampene mot abort og for ekteskap mellom mann og kvinne».

– Jeg vil presisere at jeg støtter de sakene fullt og helt. Men miljøsaken drukner litt, sier hun.

Lokalpolitikerne peker på forvalteransvaret som gis til menneskene i skapelsesfortellingen i Første Mosebok.

– Bibelen er tydelig på at mennesket er satt på jorda for å forvalte den, og ikke gjøre rovdrift på jorda, sier Bjerke.

– Det handler om mer enn å få folk frelst. Vi skal dele Guds godhet med mennesker, og da må vi også dele jorden på en god måte, sier Bruns.

Tenke miljø

Anne Kristin Bruns er skuffet over at ikke flere sommerstevner setter miljø på dagsordenen. Selv har hun vært innom Oase, Sommer i sør og stevnene til IMI-kirken og Normisjon i sommer.

– De burde hatt seminarer som handlet om miljøbevissthet. Så har du Den norske kirke, som har et forvaltersyn og ber for jorda i sine bønner. Men jeg er usikker på hvor vidt de representerer en bevegelse og tenkning rundt miljø, sier Bruns.

Hun etterlyser ikke store innlegg fra talerstolen om miljøpolitikk, men at arrangørene tenker miljø når de planlegger stevnene.

– Hvordan vil du karakterisere miljøengasjementet i Kristen-Norge?

– Noen er veldig opptatt av miljø, andre ikke. Min erfaring er at mange er interessert, men lurer på hvordan de skal ta tak i det. Vi må tørre å snakke om miljøet og la det få konsekvenser for måten vi lever på, sier Bruns.

Droppe kjøtt

Bjerke mener at folk må ta ansvar i eget liv for å belaste miljøet mindre.

– Det er lett å legge skyld på oljen, mens vi kjører flere biler, spiser masse kjøtt og har mange flyreiser. Vi må tenke hva man selv kan gjøre. Det er mye enkeltmennesker kan gjøre for miljøet, sier ungdomskandidaten.

Bruns forteller om folk som sier de ikke vil fly så mye eller ta en pause i innkjøp av klær.

– Vi må få fram ideer for hva miljøengasjement kan bety for deg. Noen vil ikke dra på sydentur fordi flyreisen er miljøfiendtlig. Noen spiser bare økologisk mat, og andre dropper å spise kjøtt, sier Bruns.

Bjerke hadde et halvt års kjøpestopp av klær for et par år siden.

– Nå prøver jeg å begrense innkjøpene. Jeg er ikke perfekt jeg heller, men har i det siste blitt bevisst på å spise mindre kjøtt. I taco kan du bytte ut kjøttet med bønner.

Sykkel-KrF

Bruns peker videre på sortering av søppel og unngå å kjøpe klær laget av mennesker som lider eller får dårlig betalt. KrF-politikeren er også opptatt av å bruke sykkelen for å komme seg rundt om. I vår inviterte Stavanger KrF til gratis sykkelreparasjon og politisk prat, og i høsten valgkamp vil de dele ut gule trekk til sykkelsetene.

– Hva hjelper det på jordens temperatur om vi sykler mer og sorterer avfall?

– Det blir mindre utslipp og mindre CO2 i atmosfæren når vi kjører mindre bil og spiser mindre kjøtt. Det er gjør en forskjell, mener Bjerke.

Bruns peker på miljøplaner i kommunen for å sortere og bruke mindre energi.

– Er Miljøpartiet De Grønnes popularitet en trussel for KrF i lokalvalget?

– Nei, det tror jeg ikke. Det er bra at det er et parti som er særlig opptatt av miljø, det er med på å dra oss andre partier litt i flettene, sier Bruns.