En palestinsk jente på vei til
...
En palestinsk jente på vei til første skoledag etter sommerferien. Foto: Felipe Dana / AP Photo / NTB scanpix
Usikker fremtid for palestinske skolebarn
Del
Onsdag var første skoledag etter sommerferien for titusener av palestinske skolebarn, men USAs kutt i støtten til de FN-drevne skolene gjør fremtiden usikker.

USA var tidligere den største enkeltbidragsyteren til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), men Trump-administrasjonen kuttet tidligere i år 2,5 milliarder kroner i årlig pengestøtte.

UNRWA driver blant annet 711 skoler for 526.000 elever på Gazastripen og på Vestbredden, samt i Jordan, Libanon og Syria. Alle skolene vil gjenåpne etter sommerferien i løpet av de neste dagene, men om kort tid kan de måtte stenge igjen.

– For øyeblikket er det ikke nok penger til å holde skolene åpne etter utgangen av september, sier UNRWA-talsperson Chris Gunness.

– I slutten av september vil UNRWA gå tom for penger til alle sine operasjoner, blant annet skoler og medisinske sentre, legger han til.

Barn venter utenfor en UNRWA-skole onsdag. Foto: Felipe Dana / AP Photo / NTB scanpix Foto: Felipe Dana / AP Photo / NTB scanpix
 

I fjor bidro USA med over 3 milliarder kroner i støtte til organisasjonen, men hittil i år har bidraget kun vært på 500 millioner kroner. I forrige uke kuttet USA ytterligere 1,7 milliarder kroner til bistand til andre hjelpeprosjekter som ikke er tilknyttet UNRWA.

Palestinske myndigheter har nektet å snakke med USA etter at amerikanerne i desember i fjor anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. USA har på sin side brukt kutt i bistanden som et middel for å få palestinerne til å gå med på å snakke med dem, og igjen starte fredsforhandlinger med Israel.