Den palestinske presidenten Ma
...
Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i Ramallah på Vestbredden i begynnelsen av september. Foto: Mohamed Torokman / Reuters / NTB scanpix
Abbas skrinlegger Oslo-avtalen
Del
President Mahmoud Abbas sier at de palestinske selvstyremyndighetene trekker seg fra Oslo-avtalen. – Vi er ikke lenger bundet av inngåtte avtaler med Israel, fastslår han.

Abbas ber Israel gjenoppta sitt ansvar som okkupantmakt, og ber samtidig FN om beskyttelse og medlemskap.

– Vår tålmodighet har tatt slutt, sa Abbas i sin tale til FNs hovedforsamling onsdag ettermiddag.

Talen fant sted før seremonien som skal holdes for å heise det palestinske flagget for første gang i FN.

– Takk til alle som stemte i favør av resolusjonen tidligere denne måten og som gjør det mulig for oss å heise flagget i FN, sa Abbas i sin tale.

Abbas mener de palestinske selvstyreområdene, som han selv kaller Palestina, fortjener fullt medlemskap og anerkjennelse som stat på linje med FNs 193 andre medlemsland.

Han sa videre at han ser fram til å heise det palestinske flagget i Øst-Jerusalem, som han hevder skal bli «Palestinas hovedstad».

Abbas sa også i sin tale at målet er å få på plass en forent palestinsk regjering for Gaza og Vestbredden.

– Vi aksepterer ikke midlertidige løsninger eller en fragmentert stat. Vi vil ikke tillate dette. Vi vil ha en forent regjering, sa Abbas.

Abbas ba FN om internasjonal beskyttelse mot Israel og sa at han ikke lenger er bundet av tidligere avtaler som er inngått med Israel. Israel må gjenoppta sitt ansvar som okkupantmakt, slo 80 år gamle Abbas fast.

Netanyahu: – Abbas' tale egger til uro

 

pal-abbas-fn,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,global,midtøsten,Israel - Palestina,nord-amerika,usa