En palestinsk jente på vei til første skoledag etter sommerferien. Foto: Felipe Dana / AP Photo / NTB scanpix

Usikker fremtid for palestinske skolebarn

Onsdag var første skoledag etter sommerferien for titusener av palestinske skolebarn, men USAs kutt i støtten til de FN-drevne skolene gjør fremtiden usikker.

USA var tidligere den største enkeltbidragsyteren til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), men Trump-administrasjonen kuttet tidligere i år 2,5 milliarder kroner i årlig pengestøtte.

UNRWA driver blant annet 711 skoler for 526.000 elever på Gazastripen og på Vestbredden, samt i Jordan, Libanon og Syria. Alle skolene vil gjenåpne etter sommerferien i løpet av de neste dagene, men om kort tid kan de måtte stenge igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For øyeblikket er det ikke nok penger til å holde skolene åpne etter utgangen av september, sier UNRWA-talsperson Chris Gunness.

– I slutten av september vil UNRWA gå tom for penger til alle sine operasjoner, blant annet skoler og medisinske sentre, legger han til.

Barn venter utenfor en UNRWA-skole onsdag. Foto: Felipe Dana / AP Photo / NTB scanpix

I fjor bidro USA med over 3 milliarder kroner i støtte til organisasjonen, men hittil i år har bidraget kun vært på 500 millioner kroner. I forrige uke kuttet USA ytterligere 1,7 milliarder kroner til bistand til andre hjelpeprosjekter som ikke er tilknyttet UNRWA.

Palestinske myndigheter har nektet å snakke med USA etter at amerikanerne i desember i fjor anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. USA har på sin side brukt kutt i bistanden som et middel for å få palestinerne til å gå med på å snakke med dem, og igjen starte fredsforhandlinger med Israel.

Les også
Regjeringen vil ha slutt på palestinsk fangelønn
Les også
USA stanser bistand til palestinerne
Les også
Journalister med krass kritikk av palestinske myndigheter
Les også
Palestinske fagforeningstopper misbrukte norsk pengestøtte
Les også
FN-ansatte på Gazastripen protesterer mot store kutt