Netanyahu møtte Egypts utenriksminister

Egypts utenriksminister Sameh Shoukry møtte søndag statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem for å snakke om fredsprosessen med palestinerne.

– Jeg utfordrer palestinerne til å følge Egypts eksempel og møte oss til direkte forhandlinger, sier Benjamin Netanyahu, statsminister i Israel.

Uttalelsen falt under en felles pressekonferanse med Egypts utenriksminister Sameh Shoukry i Jerusalem søndag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er første gang på ni år at en egyptisk utenriksminister besøker Israel, og det er på oppdrag fra presidentAbdel Fattah al-Sisi at Shoukry drar tilIsrael for å drøfte fredsprosessen, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Slutt på konflikt

Shoukry oppdrag er å gjenopplive den stagnerte fredsprosessen med palestinerne, melder det egyptiske utenriksdepartementet i en pressemelding. Håpet er å få slutt på hele Israel/Palestina-konflikten.

– Denne dagen er en fortsettelse av Egypts langvarige følelse av ansvar for fred i seg selv og for alle folk i regionen, særlig palestinerne og israelerne som har lidd i flere tiår på grunn av langvarige konflikten mellom dem, sier Shoukry, ifølgeynetnews.com.

Statsminister Benjamin Netanyahu ønsket det egyptiske initiativet velkommen.

Positiv Netanyahu

Besøket er en oppfølger av et besøk Shoukry gjorde tilRamallahVestbredden 29. juni.

– Dagens besøk er viktig på mange måter. Det sier noe om endringen i relasjonen mellom Israel og Egypt, inkluderte president El-Sisis viktige bønn om å komme videre i fredsprosessen med både palestinerne og arabiske land, sa Netanyahu under regjeringens ukentlige møte søndag.

Egypt var det første arabiske landet som undertegnet en fredsavtale med Israel i 1979, og selv om fredsavtalen er upopulær i Egypt, er landet fortsatt en innflytelsesrik aktør i regionen.

Egyptiske myndigheter mener det må være mulig å få til en palestinsk stat etter 1967- grensene med Øst-Jerusalem som hovedstad, uttaler en talsmann for det egyptiske utenriksdepartementet, Ahmed Abu Zeid, ifølge ynetnews.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Klare for å møtes?

Netanyahu uttalte også forrige uke at han er klar for å møte palestinerne «når som helst».

– Det første som må skje er at den palestinske kampanjen som oppfordrer til mord må stanses, sa Netanyahu.

Palestinernes president, Mahmoud Abbas, hevdet også at han var klar til å møte Netanyahu. De to toppolitikerne har lenge anklaget hverandre for ikke å ønske å møte den andre.