Kun 24 omkomne er funnet etter forliset i helgen. Snittalderen på de døde var omtrent 23 år. Den yngste som ble funnet, anslås å ha vært 14 år. Begravelsen ble ledet av en katolsk biskop og en muslimsk imam og ble holdt i et telt utenfor Valletta på Malta. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / NTB scanpix

Massebegravelse på Malta etter båtforlis

24 migranter ble torsdag stedt til hvile på Malta. De er de eneste som er funnet omkommet etter at en båt med flere hundre mennesker kantret og sank i Middelhavet i helgen.

Forliset antas å ha kostet over 800 mennesker livet. Massebegravelse er den største på Malta noensinne, og de mange omkomne gjør ulykken til den verste i sitt slag i moderne tid.

De 24 var lagt i hver sin umerkede kiste. Ettersom ingen av dem er identifisert, var kistene kun utstyrt med tall.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Seremonien ble ledet av en katolsk biskop og en muslimsk imam. En rekke europeiske politikere hadde møtt fram for å delta i begravelsen, som fant sted samme dag som EU-lederne samles til toppmøte for å diskutere flyktningkrisen. Blant dem var EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos, Italias innenriksminister Angelino Alfano og den greske solidaritetsministeren Theano Fotio.

– Mennesker som oss

– Vi sørger over dem, for uavhengig av tro, nasjonalitet, rase, vet vi at de er mennesker som oss selv, sa biskop Mario Grech.

Til stede var også mange sterkt pregede migranter som selv har tatt den livsfarlige turen over Middelhavet i håp om å få et bedre liv i Europa. Mange av dem gråt da militært personell bar de 24 umerkede kistene ut av likhuset på sykehuset Mater Dei, der de har stått siden mandag.

I den eneste hvite kisten lå en gutt som anslås å ha vært 14 år gammel. De andre kistene var brune. Alle ofrene var menn, men ingen av dem er identifisert. Rettsmedisinere mener de hadde en gjennomsnittsalder på 23 år.

Blomster

På veien fra likhuset til teltet der seremonien ble holdt, var det lagt ut hundrevis av blomster fra maltesere som hadde fulgt oppfordringen fra sykehusdirektøren om å vise respekt og solidaritet med de døde.

De døde skal begraves på Maltas største kirkegård i Paola.

Båten de var om bord i, kantret natt til søndag om lag 13 mil nord for Libya. I tillegg til de 24 omkomne, ble 28 mennesker reddet opp fra havet. De har fortalt at hundrevis av mennesker var innesperret i båten.

Les også
– EU vurderer militæroperasjon i Middelhavet
Les også
Stadig nye flyktningbåter ankommer Italia
Les også
Overfylt båt og kapteinsfeil var årsak til båttragedien
Les også
Norge gir 50 millioner til flyktningkrisen
Les også
Middelhavets våte grav