USAs president Donald Trump og
...
USAs president Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel under G20-møtet i helgen. Foto: Michael Kappeler/ AP/ NTB scanpix
Nordmenn har mest tillit til Merkel
Del
Nordmenn har mest tillit til at Tysklands statsminister Angela Merkel vil gjøre den beste jobben for verdensfreden, ifølge en ny meningsmåling. 

I meningsmålingen, som er gjennomført av Ipsos for Dagbladet mellom 20. og 29. juni, sier 55 prosent av de spurte at de har mest tillit til Merkel . Professor Erik Oddvar Eriksen mener dette er fordi hun har en sterk moralsk stilling.

– Hun understøtter de liberale prinsippene om toleranse, rettsstat, menneskerettigheter og demokrati og er ikke redd for å si fra hva det står for, sier han.

LES: May og Merkel kraftig uenige med boikottbyene Trondheim og Tromsø

På plassene etter følger Canadas statsminister Justin Trudeau med 18 prosent og Frankrikes nyvalgte president Emmanuel Macron med 15 prosent. USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin får begge 5 prosent. Sist kommer Kinas president Xi Jinping med 3 prosent.

Seniorforsker Svein Melbye sier til avisen at Trump har mye av skylden for at det har oppstått det han kaller et tillitsvakuum.

– Det er stor usikkerhet rundt USAs framtidige rolle i verden, og framtoningen til Trump har gjort det mer akutt. Det er et gedigent tillitsproblem og et tillitsvakuum, sier han.

LES OGSÅ: Merkel: – Forholdet mellom EU og Tyrkia er skadet