SPØRSMÅL: Høyre-byråd Jana Midelfart Hoff stiller spørsmål ved hvorfor frikirker ikke kan bruke tomme kirkebygg eller bygge kirker sammen med Den norske kirke. Salt-pastor Øystein Gjerme vil helst ha et bygg i skjæringspunktet mellom kulturhus og kirke.

Ber kirkevergen leie ut tomme kirker

Unge frimenigheter vil ha lokaler i sentrum. – Hvorfor kan ikke frimenigheter bruke tomme kirkebygg som Den norske kirke eier? spør Høyre-byråd Jana Midelfart Hoff.

– Jeg vil bestride at kirkene våre står tomme, svarer kirkeverge Kjell Bertel Nyland i Bergen kirkelige fellesråd.

Det var under en valgdebatt i Salt Bergenskirken forrige helg at frikirkebygg ble et tema. Frimenigheter i byene ønsker å ha lokaler som ligger sentralt, men prisene er høye, lokalene ligger dårlig plassert, eller er lite egnet til menighetsdrift.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Har ikke hørt fra frikirkene

I Bergen bruker Salt Bergenskirken 120 frivillige til å flytte utstyr rundt til fire lokaler sentrum. De betaler over 100.000 kroner i leie hver måned.

– Hvorfor kan ikke frimenigheter bruke tomme kirkebygg som Den norske kirke eier? spurte skolebyråd Jana Midelfart Hoff ( H) under valgdebatten.

Dagen inviterte med seg kirkeverge Kjell Bertel Nyland i Bergen til å møte Midelfart Hoff og kultur- og kirkebyråd Helge Stormoen (Frp). Med på samtalen i niende etasje i rådhuset i Bergen er også Salt-pastor Øystein Gjerme og Stormoens politiske rådgiver Daniel C.E. Hägglund (Frp)

Midelfart Hoff stiller spørsmålet igjen: Hvorfor kan ikke frikirker bruke tomme kirkebygg?

LES: Tar kommunevalget inn i kirken

Tom eller ikke

Kirkeverge avviser at kirkene står tomme.

– 20.000 mennesker var innom våre kirker i løpet av en ordinær uke i vår. På søndagen var drøyt 3.000 mennesker innom kirkene. 17.000 brukte kirken på hverdagene. Når folk sier at det er få i kirken, regner de ofte bare med søndagen, forklarer Nyland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En fersk oversikt fra Kirkelig fellesråd i Bergen viser at det bare er to frimenigheter som leier lokaler av Den norske kirkes 25 menigheter i byen. 13 migrantmenigheter leier lokaler av Den norske kirke. Men bare Mariakirken gir formiddagen til sine leietakere.

Vil ha konferansebygg

Salt Bergenskirken samler 600 mennesker på en søndag og trenger et bygg som ligger i skjæringspunktet mellom kulturhus og kirke.

– Derfor har vi aldri banket på døren til Den norske kirke. Jeg har foreslått for politikere i denne byen at vi kunne fått Sentralbadet, sier Gjerme.

Sentralbadet var Bergens offentlige svømmeanlegg fra 1960 og frem til et nytt anlegg ble åpnet i fjor. Byggets fremtid er uavklart.

Taper mot Klatremus

Offentlige bygg er ikke stengt for frikirker, presiserer rådgiver Hägglund (Frp).

– Alle frimenigheter i Bergen kan leie offentlige bygg, sier han.

– Ny Krohnborg er et godt eksempel, skyter kultur- og kirkebyråd Helge Stormod (Frp) inn.

– Her har Frelsesarmeen vært en viktig aktør i det offentlige kulturhuset. De driver sin virksomhet i et levekårsutsatt område, sier byråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men å leie i et offentlig bygg, byr på utfordringer, mener Gjerme.

– Plutselig får man beskjed om at man ikke kan leie søndag formiddag fordi Hakkebakkeskogen skal settes opp den helgen. Da vet jeg at frimenigheten taper mot Hakkebakkeskogen, sier pastoren.

Bygdefenomen

Kristendommen kan bli et bygdefenomen hvis evangeliske kristne ikke får sette sitt preg på bybildet i form av aktivitet og bygg. De siste 30 årene gir et dystert bilde av frimenighetenes nærvær i byen, mener Gjerme.

– De frimenighetene som har blitt startet i Bergen etter 1980 har blitt forvist til lagerbygg utenfor byen. Og når de opplever lavkonjunktur, forsvinner de fra bybildet, sier Gjerme.

Kulturbyråden synes tankene er interessante.

– Dette er nye tanker, og det Gjerme påpeker er viktig for oss å ta med i det videre arbeidet, sier han.

Frikirkebygg

I Abelsø, utenfor Oslo, har Misjonsforbundet bygget en kirkesal som fungerer som et kulturhus på stedet.

Tremorkirken (NLM) på Sotra leier lokaler i Sartor Storsenter. Barna får bruke Vilvite-senteret på søndagsskolen.

IMI-kirken samarbeider med hotellet Scandic Forum i Stavanger om et flerbruksbygg.

Lignende flerbruksbygg er på vei i Kristiansand og Hamar.

IMI-kirken samarbeider med hotellet Scandic Forum i Stavanger om et flerbruksbygg.

Les også
Har ikke hørt fra frikirkene
Les også
Tar kommunevalget inn i kirkenKirkelige valgmøter
Les også
Ber kirkevergen leie ut tomme kirkerFrikirkebygg
Les også
101-åring stiller i kommunevalgetNils T. Døvre
Les også
13-årig blogger driver valgkamp