Oslopolitiet ransaker lokalene til Oslo Katolske Bispedømme. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Politirazzia i lokalene til Oslo katolske bispedømme

Politiet i Oslo gjennomfører torsdag en razzia i lokalene til Oslo katolske bispedømme. Bispedømmet er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner, skriver Dagbladet.

I forbindelse med etterforskning av Oslo Katolske Bispedømme ransaker politiet flere steder i Oslo torsdag. Et av stedene er ifølge Dagbladet biskop Bernt Eidsvigs private adresse. Bispedømmet er siktet for grovt bedrageri, skriver politiet i en pressemelding.

– Vi ønsker også å avhøre sentrale personer, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen enkeltpersoner

Foreløpig er ingen enkeltpersoner siktet i saken.

– Foretaket Oslo katolske bispedømme er siktet for grovt bedrageri, og summen som ligger til grunn er 50 millioner kroner, sier politiadvokat Kristin Rusdal.

Rundt 12 tjenestefolk tok seg inn i bispedømmets lokaler torsdag formiddag. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har anmeldt Den katolske kirke i Norge for medlemsjuks. Kirken kan ha fått millioner av kroner mer i statlig støtte enn den hadde krav på.

Den katolske kirke fant katolske navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og meldte dem inn. Det innrømmer biskop Bernt Eidsvig overfor Dagbladet.

Politiet i Oslo ransaket torsdag 26. februar lokalene til Oslo Katolske Bispedømme.

Enorm medlemsvekst

Biskop Bernt Eidsvig ble gjort oppmerksom på praksisen i 2012. Året etter vedtok bisperådet å avvikle metoden, men den fortsatte likevel.

Biskopen har beklaget at vedtaket ikke ble gjennomført umiddelbart. Han sa følgende til Dagbladet tirsdag:

– Spørsmålet er jo om man har en intensjon, tror jeg, om å registrere personer som ikke er katolikker. Vi har aldri prøvd på det. At vi har registrert personer som ikke er det, er det vel ingen tvil om. Men jeg tror heller ikke at det er et rent register noe sted i noe kirkesamfunn, uten at det er noen unnskyldning.

De siste åtte årene har Den katolske kirke i Norge hatt en enorm medlemsvekst, fra 46.640 i 2006 til 140.109 i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Den katolske kirke anmeldt for medlemsjuks
Les også
Biskop Eidsvig: – Klart man vurderer sin stilling
Les også
Biskopen i Den katolske kirke visste om medlemsrot