Oslo katolske bispedømme tapte mot staten

Staten frifinnes etter søksmålet fra Oslo katolske bispedømme om tilbakebetaling av 40 millioner kroner i statsstøtte i medlemsrotsaken.

Bispedømmet må ifølge dommen fraOslo tingrett også betale statens sakskostnader på 421.000 kroner, skriverVårt Land.

Oslo Katolske Bispedømme (OKB) stevnet staten daKulturdepartementet opprettholdt kravet fraFylkesmannen i Oslo og Akershus. Pengene hadde de fått fra medlemmer som ikke hadde meldt seg inn selv i det norske trossamfunnet som Oslo katolske bispedømme formelt er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fikk ikke medhold

Dommen slår fast at Oslo katolske bispedømme ikke har rettskrav på at staten etterbetaler støtte for «medlemmer» trossamfunnet ikke visste om per 1. januar i vedkommende år.

Bispedømmet ble i slutten av november ilagt et forelegg på 1 million kroner for medlemsjuks fordi ansatte i perioden fra 2011 til 2014 brukte telefonkatalogen til å finne fram til personer med «katolsk-klingende navn». Deretter innhentet de fødselsnummeret til disse personene og oppga dem som medlemmer i årlige søknader om statsstøtte.

Straffesak for retten

Bispedømmet mener de ikke har gjort seg skyldige i grovt bedrageri, slik påtalemyndigheten mener, og dermed vil denne saken også havne i retten som en straffesak.

Også økonomisjefen og den daglige lederen i bispedømmet må møte i retten. Saken mot biskopBernt Eidsvig er henlagt fordi statsadvokaten mener det ikke kan bevises at han hadde kjennskap til det som foregikk under hans ledelse.