Medlemssaken i Den katolske kirke ferdig etterforsket

Politiet er ferdig med å etterforske saken der biskopen og en økonomisjef i Oslo katolske bispedømme er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Nå skal statsadvokaten avgjøre om de blir tiltalt.

Avgjørelsen om hvorvidt det tas skal ut tiltale eller om saken skal henlegges, vil tidligst komme utpå høsten, skriverVårt Land.

– Vanligvis bruker vi 30 dager. I dette tilfellet vil vi nok bruke lengre tid. Det er snakk om en stor etterforskning, og vi har begrensede ressurser på grunn av sommerferieavvikling, sier statsadvokat Kristian Jarland iOslo statsadvokatembeter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Anmeldt for medlemsjuks

I slutten av februar 2014 gikkFylkesmannen i Oslo og Akershus til anmeldelse avOslo katolske bispedømme for medlemsjuks.

Bakgrunnen for anmeldelsen er at ansatte vedDen katolske kirke fant polsk- og spanskklingende navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres iFolkeregisteret og registrerte dem som medlemmer. Menigheten får offentlig støtte etter antall medlemmer.

BiskopBernt Eidsvig er sammen med bispedømmets økonomisjef siktet for medlemsjuks og grovt bedrageri av om lag 50 millioner kroner.

Krever

65.500 nyregistreringer fra 2010 til 2014 er gjennomgått. 56.500 av disse ble registrert gjennom diskutable metoder. 28.900 har bekreftet medlemskapet, mens cirka 6.800 ikke ønsker å være medlemmer.

Fylkesmannen har krevd tilbake nærmere 40,6 millioner kroner i støtte. Kirken klaget på vedtaket, menKulturdepartementet tok ikke klagen til følge. Oslo katolske bispedømme har svart med å gå til sivilt søksmål mot staten.