Resett.no-redaktør Helge Lurås
...
Resett.no-redaktør Helge Lurås. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
Helge Lurås har søkt om medlemskap i Redaktørforeningen
Del
Det bekrefter Resett-redaktøren selv overfor Dagen.

Fremveksten av «alternative medier» har satt etablerte presseinstitusjoner på prøve.

I sommer ble det kjent at Document.no-redaktør Hans Rustad har fått innpass i Norsk Redaktørforening. Document.no har tatt et sterkt innvandringskritisk standpunkt i samfunnsdebatten, og det har ikke manglet på reaksjoner på opptaket av Rustad i «det gode selskap».

Styreleder Harald Stanghelle var imidlertid klar på at Redaktørforeningen ikke skal ta stilling til hva medier måtte mene på lederplass.

– Det avgjørende er at mediet er forpliktet på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten, sa Stanghelle til Medier24 i juni.

«Naturlig å forsøke å påvirke»

Nå har også redaktøren av det høyreorienterte nettstedet Resett.no valgt å søke medlemskap i foreningen, som består av rundt 700 medlemmer fra diverse medier i hele landet.

Det førte til massiv debatt da Resett.no i fjor offentliggjorde et rykte om at nåværende kulturminister Trine Skei Grande skal ha hatt sex med en 17 år gammel gutt på en kornåker i Trøndelag i 2008. Den nå 26 år gamle mannen sa til VG i januar i år at Resett tilbød ham 400.000 kroner i bytte mot å stå frem med historien sin, noe Resett-redaktør Helge Lurås kunne bekrefte. Dette ble omtalt som et «massivt brudd på presseetikken» av Presseforbundet.

Presseforbundet er et fellesorgan for norske medieorganisasjoner og bedrifter, deriblant Redaktørforeningen, som Lurås har søkt medlemskap i.

Overfor Dagen bekrefter Lurås at han har søkt om å få bli medlem i Redaktørforeningen. Når han får spørsmål om hvorfor insisterer han på å få svare skriftlig: 

«Resett ble etablert fordi vi mener de etablerte mediene ikke gjør en god nok jobb. Vi ønsker en god, kritisk og mangfoldig presse. Dermed er det også naturlig at vi forsøker å påvirke redaktørforeningen og medlemmene der i riktig retning. Det gjøres best ved å være medlem selv. Men det vil også være interessant for meg å høre mer om hva de andre redaktørene tenker, både om seg selv og om Resett. Jeg har sikkert noe å lære av de andre også», skriver han i en e-post.

«Vil forholde oss til PFU»

– Hvilke betydning vil det få for deg og for Resett å være medlem?

«Vi har en kritisk slagside mot de andre mediene og enkelte av redaktørene der. Det skal vi fortsette med, selv om det kan bli noen olme blikk kastet i min retning på julebordet i redaktørforeningen. Et medlemskap vil forhåpentligvis ikke føre til at vi blir «snillere» med de andre mediene», skriver Lurås.

– Hvordan vil det påvirke arbeidet til Resett?

«Ambisjonen er at det ikke skal få noen påvirkning på arbeidet som sådan. Vi følger allerede både Vær varsom-plakaten og Redaktør-plakaten.»

– Hvis du får være medlem kan folk klage dere inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Hva tenker du om det?

«Vi har vært gjennom en PFU-klage allerede. Da ble vi felt, og vi publiserte fellelsen og gjorde ellers de grep vi ble pålagt. Vi vil forholde oss til PFU som ethvert annet medlem», skriver Resett-redaktøren.

Vil ikke bekrefte

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening skriver følgende i en tekstmelding til Dagen:

«Vi verken informerer om eller kommenterer eventuelle medlemssøknader før de eventuelt er innvilget.».

helge lurås,resett,pfu,redaktørforeningen,pressens faglige utvalg,hans rustad,harald stanghelle,arne jensen,norsk redaktørforening,presse,medier,media