Menighet tar grep mot matmangel

Strømsgodset menighet håper å ha funnet en løsning som kan bidra til at frivillige organisasjoner kan få mer mat å dele ut til fattige. Reduksjonen i mat fra matvarekjedene byr på 
utfordringer mange steder.

Menigheten i Drammen har tatt grep for å løse den vanskelige situasjonen frivillige organisasjoner er kommet i etter at kjedene selv begynte å selge matvarerer med utgående dato. Det har skapt mattørke flere steder i landet, og dermed har ikke aktører somFrelsesarmeen ogKirkens Bymisjon nok mat å dele ut til fattige.

Løsningen fra Strømsgodset menighet sin side er å starte matinnsamling under gudstjenestene hver søndag, og responsen da det hele startet opp 2. oktober var i følge kapellan Line Lindholm svært bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi fikk inn mye og variert mat av god kvalitet som er gitt videre til Frelsesarmeen her i Drammen. Tanken er at dette skal bli en rutine i forbindelse med gudstjenesten hver søndag, og vi er spente på fortsettelsen, sier Lindholm til Dagen.

– Det er familier som har behov for hjelp, og derfor ønsker vi å gjøre noe i lokalsamfunnet vårt. Jeg tenker at det er fint å kunne være med å gi av vår overflod til andre som ikke er i samme situasjon. Min oppfatning er at folk ønsker å være med å gjøre en konkret handling. I så måte er dette en fin anledning til å bidra, fortetter hun.

Rørt og glad

Det var NRK Buskerud som først fortalte om ordningen Strømsgodset menighet lanserte, og siden den gang har Frelsesarmeens omsorgssenter i Drammen fått det første lasset med mat fra kirken. Leder Ruth Bente Paulsen forteller til Dagen at hjelpen de nå får fra menigheten betyr veldig mye. Tilgangen på mat fra blant annet Kiwi-kjeden er kraftig redusert, og derfor er bidraget fra Strømsgodset kjærkommen.

– Det er veldig rørende og solidarisk det menigheten gjør for oss. Vi fikk ganske så mye mat da den ble levert nylig, og den forsvant ut til brukerne våre med en gang. Et slikt initiativ gir oss nye krefter til å fortsette arbeidet med å hjelpe fattige i området vårt, sier Paulsen, som anslår at mellom 100 og 130 husholdninger henter mat hos Frelsesarmeen annenhver uke.

Hun legger ikke skjul på at reduksjonen på mat fra matvarekjedene har skapt en del utfordringer, men varebilen som ble kjøpt inn til omsorgssenteret før jul i fjor, har lettet noe på situasjonen. Med den kan de nemlig hente utvalgte matvarer ved Matsentralen i Oslo.

– Vi hadde basert mye av utdelingen av mat gjennom ordningen vi hadde med butikkjedene, og etter endringene har vi ikke hatt nok. Hjelpen vi får fra menigheten innebærer at vi har mer mat og ikke minst variert utvalg matvarer å legge i posene vi deler ut til brukerne.

I startfasen

i Strømsgodset menighet blir det fremover viktig å holde trykket opp blant kirkegjengerne, slik at det kommer tilstrekkelig mat inn hver søndag. Målet er at folk skal gjøre det til en vane å legge fra seg matvarer når de kommer til gudstjenesten. I tillegg håper initiativtakerne at ordningen kan adopteres av andre menigheter rundt omkring i landet.

– Vi er helt i startfasen, og nå handler det om å skape engasjement for saken i menigheten vår. Det er gledelig at også andre kirker viser interesse for ordningen. Noen planlegger blant annet matinnsamling i forbindelse med adventstiden, forteller Lindholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avklares lokalt

InformasjonssjefAndrew Hannevik i Frelsesarmeen er takknemlig for alle gaver og bidrag organisasjonen mottar. Han roser initiativet til Strømsgodset menighet, men vil ikke gå ut med en generell oppfordring om å sette i gang med matinnsamling,

– Mange steder får vi inn det vi har behov for, og som vi har kapasitet til å dele ut. De som ønsker å gjøre noe lignende, kan imidlertid ta kontakt med Frelsesarmeen lokalt og høre om behovene på det enkelte sted. Det er viktig å avklare på forhånd, slik at vi har kapasitet og mulighet til å følge opp. Det er nyttig i vår planlegging av utdelingen, men også av hensyn til matsikkerheten. Dette har vi imidlertid gode rutiner på og ser ikke det som en stor utfordring, skriver Hannevik i en e-post til Dagen.