MOT DØDEN: Menn i oransje drakter, som skal være egyptiske kristne, går med maskerte og bevæpnede menn langs en strand som skal være nær Tripoli i Libya. Bildet er fra en udatert video som ble lagt ut på sosiale medier 15. februar. Ifølge IS ble 21 koptere tvunget ned på knær og halshugget.

«Martyrene døde i sin faste tro på Gud»

To av de 21 kristne egypterne som ble drept av IS i Libya var i nær familie med Eyvind Skeies venner.

– Tragedien er stor nok i seg selv, men dermed rykker det enda nærmere, sier Skeie til Dagen.

Salmedikteren, presten og forfatteren av boka om Mama Maggie, Egypts svar på Mor Teresa, er rystet over Den islamske statens (IS) massakre på de 21 egyptiske kristne i Libya i helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ofrene var gjestearbeidere i den libyske byen Sirte, ifølge NRK. Etter at diktator Gadaffi falt for fire år siden, har Libya vært preget av kaos og uro.

Mandag kveld fikk Skeie kontakt med en del av sine venner i Egypt. To av ofrene var i nær familie med noen av dem.

Disse to var fra Øvre Egypt, et område der mange lever i fattigdom. Skeies kontakter understreker at de 21 ble drept fordi de er kristne.

Det skal også ha vært muslimer blant dem, men de ble sluppet fri etter at IS hadde sjekket identiteten nøye til alle som var tatt til fange.

Les også: Religiøse minoriteter mer utsatt

Trusselbildet

Skeie mener det er veldig alvorlig at kristne sammenliknes med korsfarere, slik IS gjorde i videoen av massakren på egypterne.

Han understreker at korsfarerne ofte kjempet mot både muslimer og koptere, fordi de ikke så forskjell på dem. Han mener at kidnappingen og drapene er et sterkt varsel om trusselbildet de kristne i regionen lever under.

Beseglet med blod

En annen av Skeies venner, en kopter som har hatt en høy stilling i samfunnet, sier at de kristne i Egypt nå er i en «velsignet og smertefull situasjon».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Det er som om kristendommens egentlige innhold er i ferd med å bli åpenbart. Martyrene døde i sin faste tro på Gud, som om de virkelig så Guds himmelske trone. Det er dette som er evangeliet. Det er korsets, oppstandelsens og kirkens mysterium. Vi trenger ikke argumenter for vår tro, for vi har et levende vitnesbyrd som er beseglet med blod», sier vennen, ifølge Skeie.

Les også: Koptere bortført av milits i Libya

Kristne nomineres

Denne vennen sier videre at det er en trend i det egyptiske samfunnet at kristnes vanskelige situasjon «er i ferd med å bli forstått bedre av mange egyptere».

«Og nå er det mange i Egypt som ønsker at nasjonen skal stå samlet. I forbindelse med parlamentsvalget blir mange kristne nominert til parlamentet. Ikke fordi de er koptiske kristne, men fordi de er egyptere, på like fot med andre», sier han.

Skeie understreker at dette er nytt i den sosiale og politiske virkeligheten i Egypt.

– Så gjenstår det å se om det virkelig er en endring på gang, eller om det er noe som skjer lokalt eller på overflaten, sier forfatteren.

Gode PR-verktøy

Jon Aalborg, seniorrådgiver i Mellomkirkelig Råd, skrev mandag en kondolanse fra Den norske kirke til den koptisk-ortodokse kirken i Egypt.

– Vi uttrykker vår medfølelse og sier at de er i våre bønner. I Egypt spenner reaksjonene fra avsky, frykt og sinne til mennesker som snakker varmt om samarbeid, dialog og sameksistens med muslimer, sier Aalborg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han understreker at det ikke bare er kristne som er ofre for IS-grupperingers herjinger. Det går også utover andre utenlandske gjestearbeidere, uavhengig av religion.

– Når fattige muslimer som reiser til Libya for å få jobb blir massakrert eller tatt til fange, er det ingen som sier noe. De kristne er mer effektive PR-verktøy.

Ikke første gang

Peder Solberg, ekspert på kirkehistorie og høgskolelektor ved NLA, er sjokkert over at IS «massakrerer kristne fordi de er kristne».

Han merket seg den tidlige hevnreaksjonen fra Egypts president på massedrapene.

– På den måten vises det fra øverste nivå i Egypt at de også vil beskytte kopternes liv.

Solberg understreker at det ikke er første gang IS går hardt ut mot kristne.

– De har gått ganske systematisk til verks mot kristne i Syria, selv om det har fått lite oppmerksomhet. Men at de publiserer en video av fellesmassakren og fronter det på denne måten, vil jeg si er en omdreining. Det er også nytt at de viser tenner på denne måten i Libya, sier høgskolelektoren.

Les også
Video skal vise at IS dreper 21 kristne egyptere
Les også
- Re­li­giø­se mi­no­ri­te­ter mer ut­satt nå enn tid­li­ge­reReligiøse forhold i Egypt
Les også
Koptisk kristne bortført av milits i Libya