SLITER: Flere norske israelorganisasjoner sliter med å få sine blader fram til abonnentene.

Jødisk blad kamufleres på grunn av redsel

Et jødisk magasin i Berlin vil nå levere bladet til abonnentene i blanke konvolutter. Flere norske israelorganisasjoner sliter med å få fram post til medlemmer.

Jøder i Europa føler på usikkerhet og frykt, og ser behovet for sikkerhetsordninger.

Månedsmagasinet Jüdisches Berlin ønsker å skjule at dette er et jødisk blad, for å beskytte abonnenter fra antisemittisk trakassering og vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Økt kostnad

– Vi bestemte oss for å gjøre det slik selv om det betyr en betydelig økning av kostnadene, for å redusere det sannsynlige fiendskapet mot mer enn 10.000 medlemmer i vårt jødiske samfunn, sier talsmann Ilan Kiesling for magasinet til avisen Berlins Tagesspiegel.

Lederen i det jødiske samfunn i Berlin, Gideon Joffe, skriver følgende i et brev som er innlagt i den siste utgaven av magasinet:

«Israelere er blitt banket opp i Berlin bare fordi de er jøder. Vi er ennå ikke, og jeg vil gjenta, ennå ikke, på det stadiet at jøder er blitt myrdet i Tyskland bare fordi de er jøder. Men forholdsregler må tas for å beskytte en demokratisk rettssikkerhet».

Konvolutter uten logo

Formann John Skåland i Karmel-Instituttet forteller at de for et par år siden sluttet å sende ut brev i konvolutter med deres navn og logo på grunn av den antijødiske stemningen i Norge.

– All post fra oss går i dag i nøytrale konvolutter. Vi sliter også med å få Karmel Israel-nytt ut til våre abonnenter, og flere har i år ikke fått tilsendt bladene de skulle hatt. Selv om adressen er korrekt, så opplever vi at bladet forsvinner, forteller Skåland til Dagen.

Han tok tirsdag i denne uken kontakt med Posten, for å høre hva som er skjedd i et helt konkret tilfelle.

– En abonnent i Stavanger-området har ikke mottatt noe blad fra oss så langt i 2015. Slagordet om at posten skal fram, rimer dårlig med slike eksempler, mener han.

Bedre ordninger

– Er det en mulighet å sende Karmel-bladet ut i blanke konvolutter slik som jødene i Berlin må gjøre?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er aktuelt for oss å finne bedre ordninger. Men det blir i tilfelle en ekstra kostnad om vi må bruke konvolutter. Det er dyrt nok som det er i dag å sende blader i posten, svarer John Skåland.

Han legger til at det har også skjedd flere ganger at Karmel-bladet er blitt tilsmusset med hakekors og antijødiske uttrykk når det kommer fram til abonnenter.

Liknende erfaringer

Daglig leder Dag Øyvind Juliussen i Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (IKAJ) har gjort liknende erfaringer som Karmel-Instituttet når det gjelder utsendelser gjennom posten.

– Vi lurer noen ganger på hvorfor bladet vårt – Et ord fra Jerusalem – ikke kommer fram til abonnenter, selv om det er benyttet riktig adresse. Det hender at medlemmer ringer til oss og etterlyser bladet, forteller Juliussen.

Han viser til at når IKAJ for en tid siden sendte ut almanakker, fikk de flere i retur selv om det var brukt korrekt adresse.

– Men vi har ikke tatt dette opp med Posten. Vi har heller ikke så langt vurdert om vi skal bruke blanke konvolutter når vi sender ut blad eller annet materiell til våre medlemmer, sier Dag Øyvind Juliussen.

Kommentar fra Posten

Vi har vært i kontakt med Posten, og de har ikke registrert at det har vært spesielle problemer med Karmel Israel-nytt.

– Det kan være noen enkelttilfeller der bladet ikke kommer frem, og det beklager vi. Det er bare å ta kontakt med vårt kundesenter dersom dette skulle skje igjen, for som Skåland sier: Posten skal frem, sier pressesjef John Eckhoff til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Jødehatet i ny forkledning
Les også
Europeisk kommisjon bekymret for rasisme i NorgeFakta om ECRIs anbefalinger til regjeringen
Les også
FN ut mot økende jødehat i verdenFN-møte
Les også
Stortingspolitiker beskylder Kåre Willoch for jødehat
Les også
Karmel gir krigsutstyr til Israels hærKarmel-Instituttet
Les også
Leverer en halv million til bosettinger på VestbreddenIsraelske bosetninger
Les også
De 10 verste antisemittiske hendelsene i 2014
Les også
Europas jøder frykter ny antisemittisme