Anklages for korrupsjon etter kirkelig ledervalg

Det Norske Misjonsselskap ser svært alvorlig på beskyldningene mot organisasjonens samarbeidskirke på Madagaskar.

Den gassisk-lutherske kirken (FLM) har valgt ny toppledelse. Både president og generalsekretær ble valgt under kirkenes 22. generalsynode som var samlet synodemøte fra 5. til 14. september. Ifølge nms.no ble valget svært spennende. Ny president ble valgt først i fjerde og siste valgrunde.

Beskyldninger

I etterkant har flere aviser påMadagaskar, sammen med enkelte observatører, stilt spørsmålstegn ved gjennomføringen av valget. Det har blant annet vært beskyldninger om korrupsjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en pressemelding skriverJeffrey Huseby, generalsekretær iNMS, at deres misjonærArild Bakke ble utnevnt av FLM til å sitte i valgsekretariatet sammen med tre andre medlemmer. Etter et par valgdager leverte Bakke et brev til kirkeledelsen der han skrev at han ikke kunne gå god for måten valget foregikk på. En årsak var at det ikke ble satt inn tiltak for å forhindre kjøp av stemmer.

– NMS har ikke anledning til å gripe inn i et valg hos en av våre samarbeidspartnere, forklarer Huseby.

Omvalg

De har fått informasjon om at det internt i kirken arbeides for å få til omvalg og at myndighetene vurderer å gripe inn. Disse opplysningene er ikke bekreftet og NMS håper på en rask avklaring på situasjonen.

– Vi har naturligvis nulltoleranse for korrupsjon. Hvis det stemmer at korrupsjon har funnet sted ved kirkevalget, ser vi på det som et alvorlig tilbakeslag for kirken. Korrupsjon er et av de største problemene som Madagaskar, i likhet med andre afrikanske land, står overfor. Det hindrer vekst og utvikling, holder fattige mennesker nede og bidrar til at forskjellen mellom rike og fattige øker, sier Huseby.

Utreiseforbud

Lise Tørnby, NMS sin representant på Madagaskar, opplyser til Dagen at gassiske aviser spekulerer i hvorvidt den nye kirkepresidenten har et utreiseforbud fra Madagaskar.

– Noen knytter det opp til at han har disponert mye midler på sine bankkonti den siste tiden, sier hun.

– Mange medlemmer i kirken her er dessuten svært skuffet over valget og måten det ble gjennomført på, legger hun til.

– Hva gjør det med kirkens renommé om det blir bevist at valget er korrupt?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er vanskelig å si. Vi lever jo i et samfunn som er svært korrupt og svært fattig. Det er en klar sammenheng mellom fattigdom og korrupsjon, men det er vanskelig å vite hva som kommer først av de to. Det som er sikkert er at Madagaskar nå er verdens femte fattigste land og samtidig et av verdens mest korrupte land.

Modig kirke

På en workshop om korrupsjon og anti-korrupsjon i den gassiske kirken i vår fikk kirken ros av anti-korrupsjonsbyrået BIANCO for å våge å sette korrupsjon på dagsorden. BIANCO mente kirken var modig og understreket at det fortsatt er slik at folk på Madagaskar har mer tillit til kirkene enn til ­staten.

– Dersom det blir bevist at kirkevalget er korrupt, vil folkets tillit til kirken reduseres, og det er svært trist. For kirken har jo nettopp en viktig rolle å spille som motkultur og «det gode eksempel» for folk flest.

– I pressemeldingen fra NMS står det at det arbeides internt i kirken for å få til omvalg og at myndighetene vurderer å gripe inn. Kan du bekrefte det?

– Madagaskar er et land der mye kommunikasjon foregår indirekte. Det vi i Norge vil kalle rykter, er mange. Men jeg kan bekrefte at jeg har hørt snakk om dette i møte med ulike medlemmer i kirken her de siste dagene, sier Tørnby.