Tanzania forbyr barneekteskap

Tanzanias høyesterett forbyr barneekteskap, kort tid etter at Gambia gjorde det samme. Minstealderen for at jenter kan gifte seg er hevet til 18 år mot tidligere 14 år.

Aldersgrensen for gutter var 18 år, men jenter kunne bli gift ved 14 års alder med foreldrenes godkjennelse. ITanzania er 37 prosent av jenter under 18 år gift, ifølgeBBC.

Menneskerettighetsgrupper kaller lovendringene i de tidligere britiske koloniene et viktig steg fremover, skriverThe Independent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

UtenriksministerBørge Brende (H) kaller det en gledelig utvikling.

– Vi oppfordrer andre land til å komme etter og ikke minst sørge for at lovene blir fulgt i praksis, sier han.

Strenge straffer

IGambia er andelen gifte jenter under myndighetsalder 30 prosent.

Der truer presidentYahya Jammeh med fengselsstraffer på opptil 20 år både for den som gifter seg med et barn, barnets foreldre, imamen og andre vitner til ekteskapsinngåelsen.

I november ble kjønnslemlestelse av kvinner forbudt i landet, og måneden etter erklærte presidenten at Gambia er en islamsk stat. Rundt 95 prosent av landets befolkning er muslimer.

– Må endre holdninger

GeneralsekretærKjell Erik Øie i Plan International Norge mener endringene er viktige, men han er spent på om lovene blir håndhevet.

– Det gjenstår også viktig holdningsskapende arbeid ute i lokalsamfunnene. Barneekteskap skyldes ofte gamle og inngrodde tradisjoner, kombinert med fattigdom og mangel på informasjon, sier Øie i en uttalelse tirsdag.

Han er også skeptisk til de lange fengselsstraffene som Gambias president truer med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– 20 år i fengsel er ikke veien å gå. Endring må skje gjennom holdningsarbeid på alle nivåer slik at jentenes posisjon i samfunnet styrkes, sier Øie.