TREKKER FOR GARDINEN: En lilla
...
TREKKER FOR GARDINEN: En lilla gardin senkes ned slik at den dekker over korset i Møllendal kapell, slik at rommet fremstår livssynsnøytralt. Foto: Klaus Gustafsson
Fjerner korset med fjernkontroll
Del
Debatten raser etter at kommunen ønsker å gjøre Arendal kapell livssynsnøytralt. I Bergen har de hatt de hatt et slikt seremonirom lenge. 
– Alt av liturgiske gjenstander kan fjernes, sier fellesrådets gravplassjef.

Klokken er 11, og det er tomt i Møllendal kapell. Snart skal det holdes begravelse i det steinkledde rommet.

Ved en naken plattform foran alteret ligger det blomsterbuketter. På veggen bak henger det et 20 kilo tungt sveitserkors.

Gravplasssjef Inghild Hareide Hansen i Bergen kirkelige fellesråd må noen ganger «fjerne» korset når det holdes begravelser i Møllendal kapell. Foto: Klaus Gustafsson
Gravplassjef Inghild Hareide Hansen i Bergen kirkelige fellesråd trykker på en fjernkontroll, og en lilla gardin senker seg ned foran korset.

LES: NRK nekter for å ha fjernet kors

I dag skal det imidlertid ikke dekkes til. Hansen trykker på fjernkontrollen, og korset kommer til syne igjen.

– Før hang det et permanent kors her, men folk flest virker å være fornøyde med dagens ordning, sier Hansen til Dagen.

Ønsker egne rom

Lørdag skrev Dagen om Arendal kapell , som skal gjøres livssynsnøytralt fordi muslimer og humanetikere i byen ikke har et egnet seremonirom knyttet til begravelser.

LES OGSÅ: Må fjerne kors i vigslet kapell

Det finnes kun ni livssynsnøytrale kapell i Norge per dags dato, ifølge Human-Etisk Forbund .

Flere kapeller praktiserer i dag en løsning der korset og andre religiøse symboler dekkes til eller tas bort ved livssynsnøytrale begravelser – slik som i Møllendal kapell.

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen , er imidlertid klar på at det beste ville ha vært om det ble bygget egne rom som humanetikerne kan disponere.

– Da slipper vi disse konfliktene, sa Brun-Pedersen til Dagen lørdag.

Etter lørdagens artikkel har debatten gått varm i kommentarfeltet på dagen.no .

«Hva kan vi gjøre for å stoppe denne galskapen», spør én leser.

«Det er opprørende og latterlig», skriver en annen.

 

Høster lovord

Inghild Hareide Hansen forteller at Møllendal kapell har plass til rundt 150 mennesker. Rommet har ifølge Hansen aldri blitt vigslet til kirkelig bruk.

– I 2010 ble kapellet rehabilitert, og korset ble fjernet fordi rommet skulle være livssynsnøytralt. Dette reagerte folk på, og det var slik vi til slutt endte opp med denne ordningen, sier hun, og viser til gardinen som kan senkes ned foran korset ved behov.

– Lenge tok vi også korset ned fra veggen når det skulle holdes livssynsnøytrale begravelser, sier hun.

LES: «Skrekkdomen» ble vigslet

Hansen understreker at det ikke har kommet noen reaksjoner på dagens ordning.

Flest kristne seremonier

En mann og en kvinne kommer inn i kapellet, dresskledde begge to. De kommer fra Hauglandshella begravelsesbyrå, og skal klargjøre kapellet før kisten bæres inn.

Gravferdskonsulent Erik Skiple forteller at byrået for det meste arrangerer kirkelige seremonier i Møllendal kapell.

– Noen ganger hender det imidlertid at folk ønsker å dekke til korset, sier han til Dagen.

Fleksible lokaler

Organisasjonen Tent holder til i et gammelt bedehus i Sandviken i Bergen. I lokalene henger det tre kristne glassmalerier. Det ene viser Jesus på korset, det andre er av Den hellige ånd, og på det tredje glassmaleriet er det et nattverdsbeger.

LES OGSÅ: Teltmakere tar grep i Norden

Tent er en organisasjon som består av kristne studenter, fagarbeidere og forretningsfolk som gjennom sitt yrke reiser til andre kulturer og forteller om den kristne troen – såkalte teltmakere.

Daglig leder Steinar Opheim forteller at organisasjonen ofte leier ut lokalene til firmaer og ikke-kirkelige aktører. Da kan de kristne glassmaleriene dekkes til med et hvitt lerret, slik at rommet fremstår livssynsnøytralt.

– Dette handler mer om praktiske vurderinger, enn om prinsipielle vurderinger, sier Opheim til Dagen.

– I løpet av den tiden vi har holdt til her har vi bare fått én reaksjon: Det var en kvinne som syntes det var dumt å dekke til de fine kunstverkene, sier han.

 

korset,kors,steinar opheim,tent,erik skiple,inghild hareide hansen,jens brun-pedersen,human-etisk forbund,arendal kapell,kapell,livssynsnøytralt,livssynsnøytral,begravelse,møllendal kapell