– Eldre gjør mer enn å mimre

Det er ikke noe eldretreff for pleietrengende som holdes på Hedmarktoppen denne uka – selv om den eldste deltakeren er 102 år.

– Det er en del fordommer knyttet til de eldre. Mange tror dette er mimregenerasjonen, men de som er her, er i høy grad en generasjon som er hjertelig til stede i nåtiden, mener pinsepastorEinar Nymoen.

Som 66-åring er han både midt i målgruppa og med i arrangementskomiteen for pinsevennstevnet 50+ som startet påHedmarktoppen i Hamar tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De eldre backer sine barn og barnebarn og lever aktivt med i menigheten. Dette er ikke kun en nostalgigenerasjon. Etter min erfaring er ikke de eldre så mye imot det som skjer i menighetene og som de yngre gjør, sier han.

En helt

Nymoen ledet møtet onsdag formiddag, som startet på et behagelig tidspunkt, klokka 11. Han hadde følgende introduksjon av dagens taler:

Alv Magnus er en av mine helter, sa han og med henvisning til hans 23 år tjeneste som leder norsk misjonsungdom, iUngdom i Oppdrag fram til 2009. Deretter gjøv Magnus løs på fortellingen om en avsine helter,Hans Nielsen Hauge.

– Alle som vil leve gudfryktig, skal bli forfulgt. Det er et løfte, framholdt Magnus og viste til avisartikler i Hauges samtid som gjorde lite annet enn å harselere med mannen som senere skulle bli betraktet som den viktigste enkeltpersonen i det norske moderniseringsprosjektet. Men i samtiden var det sparsomt med heder.

Han malte et bilde både av Hauge, hans tjeneste og hans samtid for godt og vel 200 år siden, etter at bondesønnen fra Tune ble åndsdøpt i åkeren og fikk kallet til å gå ut med Guds budskap.

Magnus har i sin tid befattet seg mye med Hans Nielsen Hauge, og i sin utlegning la han blant annet vekten på å ha med evighetsperspektivet: – Hvor mye hører du om evigheten som en horisont over livet i vår tids forkynnelse? Lite, vil jeg hevde.

Magnus trakk også fram Hauges fordring om at all omvendelse må føre til frukt i et menneskeliv.

– Folk er folk

– Når du taler her, tenker du spesielt på at ikke akkurat er ungdom du forkynner for?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Folk er folk, egentlig. Men ved siden av at jeg forbereder meg godt, så er jeg helt avhengig av at det er en salvelse over det, slik at folk blir grepet. Men jeg vil kanskje ordlegge meg litt annerledes her enn overfor ungdom og bruke noen andre illustrasjoner enn ellers.

Magnus toner ellers ned forskjellene mellom generasjonene og henviser til den amerikanske valgkampen der en framstående presidentkandidat på hans egen alder har vist seg å ha appell til skarer av unge velgere.

– Alder behøver ikke å bety at du er utelukket fra å ha appell til ungdom. Det handler mer om å ha brann i hjertet og salvelse til å nå andres hjerter. Har du det, tror jeg alle kan bli grepet, og jeg tror det er en lengsel blant unge mennesker etter at noen fra den eldre generasjon bryr seg på en måte de kan forholde seg til, sier Magnus.

Han har jobbet stort sett hele livet med folk som er yngre enn ham selv, og det mener han har bidratt til å holde ham ung til sinns.

– Speilet avslører at jeg ikke tilhører de unges aldersgruppe, men som min svigerfar sa i høy alder: «Pojken lever på innsidan», sier Magnus som mener det er fullt mulig å leve i fornyelse hele livet.

– Gjør man det, er man spennende og interessant å være sammen med.

– Litt ferie

Salen var ikke smekkfull, men et par hundre sjeler kan det ha vært.

– Folk er litt på ferie, og de kommer og går litt i løpet av dagen. Noen har større møtekondis enn andre, så noen er med på alt, sier Nymoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stevnet startet tirsdag, og noe ulikt andre sommerstevner, slutter dette på lørdag fordi en del deltakere erfaringsmessig gjerne vil hjem og delta på søndagsmøtet i forsamlingen der de bor.

– Hvem er gjennomsnittsdeltakeren her?

– Det er nok en kvinne, og hun er kanskje 72. Men vel så gjerne er det eldre ektepar på omtrent samme alder.

– Det er ikke mange 51-åringer her?

– Nei, og 50+ er et navn med god margin når det gjelder alder, medgir Nymoen. – Betegnelsen skal først og fremst dekke seniorgenerasjonen, de godt voksne, sier Nymoen som er pastor i pinsemenigheten Salem i Sandefjord.

Komiteen bak 50+ innser at pinsevennene har to sommerstevner. Det store sommerstevnet kommer litt senere i sommer og har en tydelig familieprofil. Men rytmen blant de eldre og plasshensyn gjør at det er nyttig med et eget 50+-arrangement, mener Nymoen.

Aldersspennet er faktisk stort på 50+.

– Folk blir gamle, og her kan du faktisk treffe en mor og en sønn på samme stevne. Vi hadde en dame på 102 her i går, sier Nymoen.