VIL ORDINERE: – Vi har tradisjonen tåle at to syn lever ved siden av hverandre, sier biskop Solveig Fiske når hun sier seg villig til å ordinere lesbisk teologistudent slik at hun kan få stilling i nabo-bispedømmet Møre.

Biskop Fiske sier ja til å ordinere lesbisk teolog

Hamar-biskop Solveig Fiske vil gjerne ordinere Hanne Marie Pedersen-Eriksen når Møre-biskopen ikke ønsker det.

– Det er absolutt aktuelt, både på generelt grunnlag og denne situasjonen. Det er en kirkelig tradisjon å gjøre det på den måten, sier Hamar-biskop Solveig Fiske til Dagen fredag morgen.

Hanne Marie Pedersen-Eriksen. Foto: KrF/CC/Flickr

Møre-biskop Ingeborg Midttømme sa torsdag til Vårt Land at kirkeretten ikke tillater at en prest ordineres i et annet bispedømme enn der hun skal begynne å jobbe, og at det derfor ikke ville være mulig for Pedersen-Eriksen å begynne i stillingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Torsdag kveld sier Midttømme til Vårt Land at hun har rådført seg med jurist og tidligere ekspedisjonssjef i departementets kirkeavdeling, Ole Herman Fisknes. Ifølge ham har regelverket i praksis åpnet for ordinasjon i et annet bispedømme. Hun har derfor endret syn og åpner for at Pedersen-Eriksen kan ansettes i Møre.

LES OGSÅ: Biskop snur i strid rundt lesbisk prest

Parallell til kvinneprest

Solveig Fiske vil gjerne være den som ordinerer Pedersen-Eriksen til prestetjeneste. Fiske presiserer at hun ikke kjenner Pedersen-Eriksen, som i tilfelle må gjennom en ordinær prosess før ordinasjon.

Fiske drar parallellen til da enkelte biskoper ikke ordinerte kvinnelige prester. De ble da ordinert i et annet bispedømme, men ble ansatt et sted hvor biskopen ikke ordinerte av prinsipielle grunner.

Uro i korridorene

Fiske og alle biskopene er samlet på Kirkemøtet i Trondheim. På overflaten er det et rolig og samlende kirkemøte som behandler store saker i skillet mellom kirke og stat.

Men i korridorene er det ansettelsessaken i Møre som opptar manges oppmerksomhet.

Etter middagen torsdag kveld gikk alle biskopene opp i andre etasje i Erkebispegården hvor de samlet seg til et møte om ansettelsessaken. Møtet er ikke formelt innkalt og det blir heller ikke ført protokoll, men det skal ha vært et stort behov blant biskopene om å snakke sammen etter at saken fikk stor oppmerksomhet i sosiale medier etter at Vårt Land skrev om den.

Hamar-biskop Solveig Fiske er fredag morgen klar på at hun gjerne ordinerer Pedersen-Eriksen, men hun er avdempet i sin reaksjon på saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tror både Møre og den det gjelder ikke har behov for å eskalere mer enn den gjør nå. Det er noe å bidra til at en sak skal lande, sier Fiske.

– Møre biskop tåler

– Bidrar ikke du til å eskalere situasjonen og gjør det vanskelig for Møre biskop?

– Det tror jeg ikke. Det tror jeg Møre biskop tåler og at vår kirke tåler. Vi har tradisjonen tåle at to syn lever ved siden av hverandre.

Les også
Biskop snur i strid rundt lesbisk prest
Les også
Biskop sier nei til lesbisk prest