Illustrasjonsfoto: Earl/CC/Fli
...
Illustrasjonsfoto: Earl/CC/Flickr
Statsledere og politikere skjuler flere milliarder
Del
En rekke tidligere og nåværende kongelige, statsministere og presidenter skjuler store verdier i skatteparadiser, viser dokumenter lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca.

En internasjonal gruppe gravejournalister har avdekket saken.

LES: Israelske toppolitikere mistenkt for korrupsjon

Prosjektet avslører blant annet at minst tolv tidligere og nåværende kongelige, statsministere og presidenter har verdier i skatteparadiser, inkludert statsminister Sigmundur Gunnlaugsson på Island, kong Salman i Saudi-Arabia og Aserbajdsjans førstefamilie, skriver Aftenposten .

Avisen er eneste norske avis med tilgang til de lekkede dokumentene og publiserte avsløringene søndag kveld.

Nekter

Dokumentene kommer fra advokatfirmaet Mossack Fonsaeca, som ifølge Aftenposten har spesialisert seg på å opprette selskaper i skatteparadiser. Selskapet nekter for å ha tilbudt løsninger som gjør det enkelt å unndra skatt eller fremme annen kriminalitet.

– Vi tilbyr ingen løsninger som har til formål å skjule ulovlige handlinger, som skatteunndragelse, skriver selskapet i en uttalelse som er publisert i avisen.

200 nordmenn

Aftenposten avslører også at president Vladimir Putins nærmeste krets flyttet 2 milliarder dollar via banker og skyggeselskaper for å skaffe seg skjult innflytelse i russiske bedrifter.

I tillegg er over 200 nordmenn nevnt i de lekkede dokumentene.

Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene via en konfidensiell kilde. Dokumentene ble senere delt via stiftelsen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) med 100 medieorganisasjoner.

BBC, The Guardian, SVT og Le Monde er også blant mediehusene som publiserte avsløringene søndag.