PÅMINNING: – Hvor var utsiktene til en familiepolitikk med valgfrihet og fleksibilitet? spurte nestleder Dagrun Eriksen landsmøtet da hun minnet dem om den rødgrønne regjeringen.

Minnet om rødgrønn tørketid for KrF

KrF-nestleder Dagrun Eriksen minnet landsmøtet om magre år under rødgrønn regjering. – Den regjeringen hadde mer enn nok med seg selv, sa hun.

Mens KrF-leder Hareide holder seg i Oslo i påvente av å bli far for andre gang, gikk nestleder Dagrun Eriksen på talerstolen i Trondheim og slo fast at KrF er «det kristendemokratiske sentrumspartiet».

En rekke tillitsvalgte i KrF har begynt å se mot Arbeiderpartiet som mulig regjeringspartner etter at de opplever skuffelse over dagens regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Kampklare KrF-ere vil kreve 10.000 flyktninger

«Hvor var...?»

Men Eriksen minnet dem om hvordan det var da de var samlet i samme sal til landsmøte for to år siden, mens den rødgrønne regjeringen styrte landet.

– Den regjeringen hadde mer enn nok med seg selv. Og det hadde de plan om å fortsette med. Vi for vår del hadde så godt som ingen innflytelse, sa hun og stilte en rekke spørsmål:

– Hvor var utsiktene til en familiepolitikk med valgfrihet og fleksibilitet?

– Hvor var forståelsen for et sterkt familievern?

– Hvor var iveren etter å stoppe reisen mot et sorteringssamfunn?

– Hvor var ønsket om fornyelse?

– Hvor var vei- og jernbanesatsingen vi etterspurte?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvordan sto det til med forståelsen for kristendommens betydning for enkeltmennesker og samfunn?

– Hvor var ønsket om å støtte fremfor å styre frivilligheten?

– Og hvor i alle verden ble ideelle institusjoner skvist ut av rusomsorg, pleie og barnevern, på grunn av rigid praktisering av anbudsregler?

– Hvem hadde vel trodd at det skulle være de rødgrønne som satte bestemor ut på anbud? spurte hun.

Borgerlig seiersliste

Med regjeringsskiftet for to år siden fikk KrF makt gjennom samarbeidsavtalen, samtidig som de sikret seg handlingsrom, sa Eriksen.

Hun listet opp en saker som hun betegnet som seire gjennom halvannet år: familiene har fått mer valgfrihet, familievernet og rusomrorg er styrket, klimaforliket forsterkes og bistandspolitikken gjøres mer effektiv.

– Tenk at Stortinget to år på rad enstemmig har stemt for én prosent, sa hun.

Asylbarn-applaus

Hun trakk også frem flere kvoteflyktninger, økt gavefradrag til frivillige organisasjoner og asylbarna.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Asyladvokat Arild Humlen sier vi nå er ute av en istid når det gjelder hensynet til barnas selvstendige rettigheter. Jeg er stolt over at vi aldri gav oss i kampen for sårbare barn, sa hun til kraftig og langvarig applaus.

En kartlegging Dagbladet har gjort blant 411 tillitsvalgte i KrF, viser at 75 prosent mener at det er riktig å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger mot Regjeringens vilje.

Eriksen mottok stående applaus og blomster etter talen, før hun møtte pressen.

Påminning om rødgrønne

– Vil du helle kaldt vann i blodet på KrF-erne som nå ser i retning av Arbeiderpartiet?

– Det er ikke målet, sier Eriksen til Dagen like etter talen.

– Men jeg tror det er viktig å minne oss på hvordan bildet var, for elles tror jeg det norske folk synes det er litt rart hvorfor vi står i stormene vi gjør nå. For et parti som er opptatt av resultat, er vi helt avhengige at vi viser at vi faktisk får til noe, sier Eriksen.

– De to siste årene har ikke vært mislykket med tanke på politiske resultater.

Eriksen brukte også mye tid på dramatiske internasjonale konflikter i sin tale.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I Midtøsten fører konfliktene og islamistenes forfølgelser til at kristne rømmer i stadig større omfang, sa hun til landsmøtet.

– Det er blitt en veldig alvorlig situasjon for kristne i Midtøsten og hele områder kan bli tømt for kristne, sa Eriksen og gjentok KrFs krav om innsats for religiøst forfulgte.

Viste til Libanon

Hun gikk utenom manus da hun talte til landsmøtet om syriske flyktninger.

– Libanon alene tar imot 10.000 flyktninger hver uke, sa hun.

KrFs landsmøte begynte i Trondheim fredag formiddag med markering av 8. mai, filmklipp fra jubelen på frigjøringsdagen og intervju med tidsvitnene Ruth og Jean Karlsen.

Deretter gikk Eriksen på talerstolen og talte om et kriserammet Ukrina, et urolig Midtøsten som blir tømt for kristne og båtflyktninger i Middelhavet.

Det siste fikk henne til å gå utenom manus.

– Når vi nå hører om 8. mai skal vi være glad for at vi i 1939-1945 ikke ble møtt med «Vi må først ha en plan», sa Eriksen til applaus fra salen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mens lyden fra 8. mai-saluttene ute i Trondheim sentrum hørtes inn i landsmøtesalen, tordnet Eriksen mot regjeringens forslag om søndagsåpne butikker. Landsmøtesalen svarte med kraftig applaus.

Les også
Nett-TV: Følg KrF-landsmøtet direkteKrfs landsmøte 2015
Les også
Kampklare KrF-ere vil kreve 10.000 flyktninger
Les også
KrF ber private åpne sine hjem for syriske flyktninger
Les også
KrF vil ta imot 10.000 Syria-flyktningerKrfs landsmøte 2015
Les også
KrF i nord vil styrke Forsvaret - bekymret over PutinKrfs landsmøte 2015