Une Aina Bastholm og Rasmus Ha
...
Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson på MDG-landsmøtet på Scandic Lillehammer Hotel. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
MDG vil at vi skal jobbe mindre
Del
MDG vedtok under lørdagens landsmøte at de vil gå inn for å gradvis redusere arbeidstiden fra 37 til 30 timer per uke.

I partiprogrammet foreslår partiet en rekke ambisiøse mål for å redusere forbruk, møte utfordringene med roboter, og legge opp til mer fritid.

Det partiet kaller «Det nye arbeidslivet» innebærer blant annet et ønske om at vi skal arbeide sju timer mindre i uka. Dette ønsker MDG å få til i samarbeid med arbeidslivet, fastslår det nye programmet.

LES OGSÅ: MDG vil bruke det offentlige til å endre folks matvaner

Det som skiller MDG fra eksempelvis LO i dette spørsmålet, er at partiet også legger et ønske om at redusert arbeidstid i hovedsak erstatter reallønnsøkning.

Partitopp Rasmus Hansson var blant dem som talte for å redusere arbeidstiden under debatten lørdag.

– Vi skal ta på alvor at vi står overfor en situasjon hvor vi på den ene siden vil få behov for å dele på arbeidet, og på den andre siden et behov for å definere velferd på en annen måte. Blå og rød regjering sier jobb mer og bruk mer for å betale velferden vi har, men redusert arbeidstid har flere fordeler. Vi kan gi folk mer fritid og samtidig redde kloden, sa han.

Delegatene ble også enige om at de vil utrede ordninger for borgerlønn, tilpasset norsk kontekst. Dette vil de prøve ut i mindre pilotprosjekt.

LES MER: De Grønne vil erstatte KRLE med faget FRED

Partiet vedtok også at de ønsker å gjeninnføre lovbestemmelser for å begrense ufrivillig deltid.