Løslatt: Fader Jaques ­Mourad.

Kidnappet prest satt fri

Fem måneder etter at den syriske presten Jacques Mourad ble kidnappet, er han nå satt fri.

Mourad var prest i den syrisk-katolske kirken i landsbyen Qaryatain i provinsen Homs. Han var kjent for dialogarbeid mellom kristne og muslimer og for å drive hjelpearbeid for begge grupper i klosteret sitt, Mar Elian.

I mai ble han og en diakon kidnappet da de holdt på å forberede nødhjelp til flyktninger fra Palmyra, etter at IS hadde tatt kontroll over den historiske byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

5. august angrep IS Qaryatain. Under erobringen ble rundt 230 mennesker tatt som gisler. Ifølge den britiske avisen The Guardian kom IS til landsbyen med en liste med ettersøkte som var mistenkt for å støtte Assad-regimet. Det skal ha vært 60 kristne blant de bortførte, ifølge NTB.

I begynnelsen av september meldte NTB at IS hadde frigitt av 15 av de kristne som var bortført fra Qaryatain. IS skal ha mottatt løsepenger for gislene. Det skal dessuten være inngått en avtale om at de kristne kunne bli boende i sine egne områder såfremt de fulgte strenge islamske lover. De kristne fikk ikke lov til å bære religiøse symboler, som kors, og de måtte betale skatt til IS. Det ble da antatt at Jacques Mourad kom til å bli løslatt i neste pulje.

Ifølge AsiaNews ble Mourad løslatt 10. oktober. Han er nå i landsbyen Zaydal, der han har feiret sin første messe etter løslatelsen.

Les også
Få trygge steder for kristne i Midtøsten
Les også
IS oppfordrer til hellig krig mot Russland og USA
Les også
Angrep mot Russlands ambassade i Syria
Les også
170.000 flyktninger og migranter til EU i september