Dagen etter at Donald Trump bl
...
Dagen etter at Donald Trump blir innsatt som USAs president blir det arrangert en marsj for samhold, likestilling, mangfold og klimapolitikk i flere verdensdeler. Det starter i Washington, men vil bli arrangert også i Australia, Kanada og flere europeiske land, blant dem Norge. Foto: Brooke LaValley/The Columbus Dispatch/AP/NTB scanpix
Verdens kvinner marsjerer for likestilling og mangfold lørdag
Del
21. januar, dagen etter presidentinnsettelsen i USA, arrangeres Women's March i flere verdensdeler. Arrangementet har utspring i en amerikansk bestemors reaksjon på Donald Trumps uttalelser om kvinner under valgkampen. Også i Oslo, Bergen og Trondheim går marsjen av stabelen.

Arrangementet i Oslo er startet etter initiativ av Brit-Agnes Sværi, som bedyrer at hun aldri har deltatt i noen slike markeringer før. Men da hun leste om den amerikanske bestemoren på Facebook, kontaktet hun de amerikanske arrangørene i Washington med spørsmål om hun kunne arrangere noe lignende i Norge.

– Svaret var positivt og nå koordinerer jeg også lignende marsjer i blant annet Stockholm og København. I Norge arrangeres det også marsjer i Bergen og Trondheim, sier Sværi til NTB.

Trump-retorikk

Det var som en reaksjon på Trumps valgseier at bestemoren Teresa Shook inviterte 40 av sine venner til å bli med for å demonstrere i Washington. Hun gjorde dette som en reaksjon på Trumps omtale av kvinner og minoritetsgrupper under valgkampen.

– Hun gikk og la seg og da hun sto opp dagen etter, hadde over 40.000 meldt seg på til arrangementet, forteller Sværi.

LES: Troende kvinner tviler på Trump

Hun sier selv at hun aldri har deltatt i markeringer av noe slag, men at dette dreier seg om en grasrotbevegelse som traff noe i henne.

– Dette har truffet en nerve hos folk. Det er mange som er sinte, redde og oppgitte over den retorikken som har preget valgkampen i USA . Både kvinner og minoritetsgrupper som har det tøft nok fra før, sier hun.

Appeller og musikk

I Oslo skal marsjen gå fra Youngstorget til Stortinget . Der vil det bli holdt appeller før forsamlingen går i samlet flokk til Stortinget der det vil bli holdt flere appeller.

Blant dem som skal holde appeller, foruten Sværi selv, finner vi blant andre forfatter Susanne Kaluza , generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge og politikerne Abid Raja (V) og Heidi Nordby Lunde (H).

Sværi understreker at marsjen ikke i utgangspunktet er en anti-Trump-demonstrasjon.

– Vi går under parolene likestilling, mangfold og inkludering og for å jobbe videre internasjonalt med klimaspørsmål, sier hun.

LES OGSÅ: – Mange kvinner blir forbigått

Foreløpig har rundt 1.400 meldt seg på arrangementet i Oslo via Facebook, mens nærmer 3.400 har sagt seg interesserte i å delta.

I USA har man delt strikkeoppskrifter på rosa luer, men i Norge har man ikke profilert dette spesielt.

– Men det kan nok hende det dukker opp noen med slike luer, avslutter Sværi.