Verdens kvinner marsjerer for likestilling og mangfold lørdag

21. januar, dagen etter presidentinnsettelsen i USA, arrangeres Women's March i flere verdensdeler. Arrangementet har utspring i en amerikansk bestemors reaksjon på Donald Trumps uttalelser om kvinner under valgkampen. Også i Oslo, Bergen og Trondheim går marsjen av stabelen.

Arrangementet i Oslo er startet etter initiativ av Brit-Agnes Sværi, som bedyrer at hun aldri har deltatt i noen slike markeringer før. Men da hun leste om den amerikanske bestemoren på Facebook, kontaktet hun de amerikanske arrangørene iWashington med spørsmål om hun kunne arrangere noe lignende i Norge.

– Svaret var positivt og nå koordinerer jeg også lignende marsjer i blant annet Stockholm og København. I Norge arrangeres det også marsjer i Bergen og Trondheim, sier Sværi til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trump-retorikk

Det var som en reaksjon påTrumps valgseier at bestemoren Teresa Shook inviterte 40 av sine venner til å bli med for å demonstrere i Washington. Hun gjorde dette som en reaksjon på Trumps omtale av kvinner og minoritetsgrupper under valgkampen.

– Hun gikk og la seg og da hun sto opp dagen etter, hadde over 40.000 meldt seg på til arrangementet, forteller Sværi.

Hun sier selv at hun aldri har deltatt i markeringer av noe slag, men at dette dreier seg om en grasrotbevegelse som traff noe i henne.

– Dette har truffet en nerve hos folk. Det er mange som er sinte, redde og oppgitte over den retorikken som har preget valgkampen iUSA. Både kvinner og minoritetsgrupper som har det tøft nok fra før, sier hun.

Appeller og musikk

I Oslo skal marsjen gå fraYoungstorget tilStortinget. Der vil det bli holdt appeller før forsamlingen går i samlet flokk til Stortinget der det vil bli holdt flere appeller.

Blant dem som skal holde appeller, foruten Sværi selv, finner vi blant andre forfatterSusanne Kaluza, generalsekretærJohn Peder Egenæs iAmnesty Norge og politikerneAbid Raja (V) ogHeidi Nordby Lunde (H).

Sværi understreker at marsjen ikke i utgangspunktet er en anti-Trump-demonstrasjon.

– Vi går under parolene likestilling, mangfold og inkludering og for å jobbe videre internasjonalt med klimaspørsmål, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Foreløpig har rundt 1.400 meldt seg på arrangementet i Oslo via Facebook, mens nærmer 3.400 har sagt seg interesserte i å delta.

I USA har man delt strikkeoppskrifter på rosa luer, men i Norge har man ikke profilert dette spesielt.

– Men det kan nok hende det dukker opp noen med slike luer, avslutter Sværi.