Demonstranter i rosa strikkelue i marsj mot Trumps likestillingssyn

Om lag 2.000 mennesker var samlet til marsj i Oslo sentrum lørdag i en markering mot retorikken til president Donald Trump. Også i Bergen ble det demonstrert.

En god del hadde iført seg rosa strikkelue, som har fått tilnavnet «pussyhat». De rosa luene er en protest motTrumps kvinnesyn og ble inspirert av den famøse uttalelsen «grab'em by the pussy».

– Vi aksepterer ikke kvinnefiendtlig retorikk noe sted i verden, sa stortingsrepresentantAbid Raja, som var en av appellantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ikke anti-Trump

Over hele verden ble det arrangert marsjer for likestilling og mangfold. I Oslo anslo politiet at 2.000 hadde møtt opp, ifølgeAftenposten. Også i Bergen og Trondheim ble det gjennomført markeringer.

InitiativtakerBrit-Agnes Sværi understreket at marsjen ikke skulle være en anti-Trump-demonstrasjon. Det var heller en anledning til å si hvilke verdier man ønsker mer av i samfunnet, mente hun.

– Vi går under parolene likestilling, mangfold og inkludering og for å jobbe videre internasjonalt med klimaspørsmål, har hun tidligere sagt til NTB.

Lisa Cooper, leder for Democrats Abroad in Norway, siterte tidligere førstedameMichelle Obama på at retorikk på lavmål skal møtes på saklig og skikkelig vis.

– When they go low, we go high, sa Cooper, til voldsom jubel fra de frammøtte.

– Utfordrer likestilling

Likestilling og feminisme var en gjenganger på plakatene. Ordspill som «You can't comb over sexism» og «Men of quality don't fear equality» vekket latter i mengden.

Leder i Kreftforeningen og tidligere likestillingsombud Anne Lise Ryel mente Trumps uttalelser bringer utrygghet og splid mellom folk. Retorikken hans kan bidra til å sette likestilling under press, mente hun i sin appell.

– Akkurat nå er det litt for mange skritt tilbake, i hvert fall om man ser globalt. Vi må gjøre noe med det, sa Ryel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Flere hundre

Også i Bergen var det flere som møtte opp for å marsjere. IfølgeBergensavisen møtte flere hundre kvinner, menn og barn opp på Festplassen lørdag.

– Trump har sagt, «Grab them by the pussy». Vel, vårt svar her til ham i dag er som sagt på selvforsvarsspråket, «Grab, twist and pull». Dette går vi ikke med på, sa Anne Sofie Lid Bergvall (SV) fra talerstolen. Hun var en av flere politikere som holdt appell.

I likhet med i Oslo hadde flere av de oppmøtte i Bergen på seg de karakteristiske rosa luene.