Marsjerer for forfulgte i 8. mars-toget

For noen år siden fikk Merethe Kjelby spørsmål om Åpne Dører skulle gå i 8. mars-tog. «Det er for radikalt», tenkte hun. I fjor stilte hun for første gang.

Et nylaget hvitt banner «Trosfrihet for verdens kvinner» ligger ut over Den blå steinen midt i Bergen sentrum. Ved siden av ligger en rekke håndplakater. «Stopp salg av kvinner», står det på den ene. «Frihet for dødsdømt fembarnsmor i Pakistan», står det på en annen med bilde av Asia Bibi.

LEDER:Kvinnekamp i kristne miljøer

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bak plakatene smiler Merethe Kjelby breidt. I mange år har hun vært områdeleder for Åpne Dører. Nå er hun koordinator for «Women to women», som er trosfrihetsorganisasjonens kvinnebevegelse. Hun gleder seg til i dag når hun skal løfte banneret og dele ut håndplakater til kvinner og menn som skal marsjere for trosfrihet - i byens 8. mars-tog.

– I fjor ble vi mottatt med åpne armer. Det var helt fantastisk, sier hun til Dagen.

– For radikalt

Men det var ingen selvfølge at den kristne organisasjonen skulle stille side om side med feminister, bare ett år etter atkampen mot reservasjonsrett for leger var den store saken som sendte kvinner på gata i tusenvis.

Frikirkelige og lavkirkelige miljø har tradisjonelt holdt 8. mars-toget på lang avstand. Det var også Kjelbys reaksjon da en kvinne for noen år siden spurte om ikke Åpne Dører skulle stille.

– Jeg tenkte at det var for radikalt. Hvordan ville vi bli mottatt? Hvem vil bli med? Jeg kjente ingen kristne kvinner som hadde gått i 8. mars-tog. Det er sikkert på grunn av sakene som har preget dagen, sier Kjelby.

LES:– Familier trenger en husmor

100 bak banneret

Men i fjor var tiden inne. Kjelby engasjerte seg og stilte på allmøtet hvor paroler skulle stemmes frem.

– Vi fikk spørsmål om «hva har religion med oss å gjøre?» Vi svarte at vi er kristne, og at det er derfor vi er her, sier Kjelby.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun fikk flertall for parolen «Be for forfulgte kristne kvinner» og samlet 100 fra byens menigheter bak fanen da toget gikk i Bergen sentrum i fjor.

– Det var veldig annerledes å gå i 8. mars-tog enn å gå i fakkeltog for forfulgte kristne. Vi var i mindretall, og folk stoppet og leste forundret på banneret, sier hun.

LES OGSÅ:Flest kvinner og barn på flukt

Nedstemt

På årets allmøte ble parolen nedstemt. I stedet kom det et motforslag som ikke bare handlet om kristne. Også Kjelby stemte for «Trosfrihet for verdens kvinner» når forslaget fra i fjor ikke fikk støtte.

– Er du komfortabel med dette banneret?

– Absolutt. I tillegg stiller vi med 50 håndplakater og flagg fra landene som er øverst på Åpne Dørers verstingsliste, sier Kjelby.

Ros fra 8. mars-leder

Vivian Skaten Nesse er leder av 8. mars-initiativet 2016, som står bak arrangement og marsjen på kvinnedagen i Bergen. Hun roser Women til women for å stille opp.

– Det er veldig positivt. Det er flott at nye grupper kommer til og engasjerer seg og gir 8. mars-initiativet bredde og ulike perspektiv, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvilke innvendinger kom det mot fjorårets parole?

– Det kom ikke innvendinger, men vi er opptatt av å få med flere. Det kan gjelde muslimske og eller kvinner fra andre religioner. Jeg opplevde ikke at det var en protest mot fjorårets parole, men man ønsket en ordlyd som kunne innbefatte alle, sier Skaten Nesse.

LESERINNLEGG:Luftbro for forfulgte kristne

Markeringen av kvinnedagen i Norge har gjentatte år fått kritikk for å være for selvopptatt og for lite opptatt av kvinner internasjonalt. I år er temaet i Bergen «Kvinner på flukt» hvor Veman Abdulaziz fra Kurdistan studentunion har hovedappell.

– Som feminist og 8. mars-arrangør ligger det i sakens natur at vi har et internasjonalt blikk. Det er viktig å tenke både globalt, nasjonalt og lokalt, sier Skaten Nesse.

Andre paroler?

Kjelby sier hun er inspirert av forfulgte kvinner til å benytte seg av friheten i Norge til å kjempe for deres sak.

– Hva oppnår dere ved å gå i 8. mars-tog?

– Vi er en stemme for forfulgte kvinner. Samtidig er vi lys og salt i byen, sier Kjelby.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forfulgte kvinner blir en av 27 paroler som er stemt frem av allmøtet. Norsk Jordmorforening står bak en rekke paroler for god fødsel- og barselomsorg. Her er også krav om å styrke likestillingsloven og sexkjøpsloven, eget krisesenter for rusavhengige, men også «Stopp tvungen kastrering av transpersoner».

– Kunne du gått under andre paroler, Kjelby?

– Ja, mange av dem, sier hun og peker på at hun ikke kunne gått under parole om at genitalier ikke skal bestemme kjønn. Men hun stemte ikke mot den på parolemøtet.

STATISTIKK:Rekordmange kristne på flukt

– Vi er ikke der for å skape krig, men fred. Vi skal ikke kakke andre i hodet, sier hun.

Kjelby er en av 14 koordinatorer i «Women to women» internasjonalt, men kjenner ikke til noen andre som går i tog på den internasjonale kvinnedagen.