Mener biskopers ytringer er viktige bidrag

Jonas Gahr Støre (Ap) kjenner seg ikke igjen i at Den norske kirke skal være «gjennomsyret sosialistisk».

– For meg er det veldig fremmed. Kirken får svare på om det er en riktig karakteristikk, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagen.

Kirken er«gjennomsyret sosialistisk», sa Sylvi Listhaug (Frp), regjeringens nyslåtte innvandrings- og integreringsminister, torsdag til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun mener at kirken går for langt når den blant annet blander seg inn i oljeleting i Lofoten.

Heller ikke statsminister Erna Solberg deler oppfatningen av Den norske kirke som «gjennomsyret sosialistisk».

– Nei, og jeg har ikke så store meninger om hvor kirken plasserer seg politisk. Jeg kjenner prester som er medlemmer av mitt parti og alle andre partier. Det er nok en opplevelse på vår side av det politiske spekteret at kirken tar standpunkt i saker som vi kan stille spørsmål ved. Men vi må tåle å bli utfordret, sier Solberg til Dagen.

Også biskopene reagerer.

– Dårlig bidrag

Støre mener at kirken og trossamfunn er viktige aktører for å bidra til integrering.

– For en statsråd som nå skal opptre samlende på tvers av mange skillelinjer i Norge, også religion, trekker det i gal retning å sette den type merkelapper i politikken. Vi må ha en frisk debatt, bruke klart språk og gjerne spissformulere, men i denne jobben og på denne økten, synes jeg det er et dårlig bidrag, sier Støre.

– Hvor ofte er du uenig med biskoper i det de uttaler?

– Det har nå hendt. Jeg har møtt bispekollegiet flere ganger. Jeg har registrert at de har uttrykt seg en god del om synet på Midtøsten-konflikten og andre spørsmål vi ikke er enige i.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han understreker at det er kultur i Norge for at ulike samfunnslag har stor talefrihet og viser til at også ansatte i Forsvaret og helsevesenet uttaler seg om utviklingen i sine sektorer.

– På et så viktig område knyttet til identitet og verdier som religion, synes i hvert fall jeg det er et viktig bidrag i samfunnsdebatten at biskoper enkeltvis og kollegiet kan ha meninger, sier Ap-lederen.

Dobbel språkføring

Under fredagens halvårige, oppsummerende pressekonferanse for Ap rettet Støre først og fremst skytset mot Fremskrittspartiet. Han kritiserte regjeringspartiet for å opptre splittet i håndteringen av høstens flyktningkrise.

– Flyktningkrisen er ikke en døgnflue, vi lever i folkevandringens tidsalder.

Støre mener Høyre har «påtatt seg et stort ansvar» ved at Sylvi Listhaug (Frp) er blittutnevnt til innvandrings- og integreringsminister.

– Frp har hatt ansvaret for dette feltet i to år. Tilstrømmingen har skjedd på deres vakt. Til den nye statsråden vil jeg si at hun har to detaljerte veikart, brede forlik i Stortinget, og vi vil hver uke holde henne ansvarlig for det, sa Støre.

Han kritiserte Frps «piruetter på Stortinget» for å forsinke vedtak i asylpolitikken, og understreket at ting må håndteres annerledes i fremtiden.

– Frp er gitt ansvar for både innvandring og integrering. Dermed påligger det Sylvi Listhaug et ansvar for å være en samlende statsråd. Hun må utvise en holdning som bygger på respekt og balanse mellom plikter. Frp kan ikke fortsette med dobbel språkføring, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stortinget lenker Listhaug til to asylforlik.

Hijab-skepsis

Partilederen fikk også spørsmål om hvorvidt han støtter nestleder Hadia Tajiks forslag om hijabforbud i barneskolen.

– Jeg mener barn skal få slippe å bli påført plagg, tradisjoner og opptredener som gjør det vanskelig å være barn i Norge, sier Støre.

Han støtter Tajiks argumentasjon om at barneskolebarn ikke skal måtte få spørsmål om tildekking og seksualitet i ung alder, men mener et forbud ikke er veien å gå.

– Vedtar man lover, må man også sørge for at de følges. Jeg tror vi gjør oss selv en bjørnetjeneste hvis vi får en lov som tar stilling til hva folk skal ha på seg, sier Støre.

På spørsmål fra Dagens Næringsliv om hva julens budskap betyr for Støre, svarer at han gleder seg til å møte hele familien, og at det for hans livssyn var viktig som «kalender for den kristne og humanistiske kulturarv».

– Den betyr mye i vårt land og for meg, sier Støre.