Forsker og prosjektleder ved Menighetsfakultetet, Erling Birkedal, tror at flere unge regner seg som personlig kristne fordi det har åpnet for flere ulike måter å være kristen på i dag. Foto: Waiting For The Word/CC/Flickr

Kristenvekst blant ungdom

Flere ungdommer regner seg som personlig kristne. De siste 30 årene har tallet tredoblet seg.

– Religiøsitet og religion er ikke så tabubelagt i dag som det var før, sier forsker og prosjektleder ved Menighetsfakultetet, Erling Birkedal.

Forskning viser at få blir kristne i voksen alder

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge framtida.no leverte Ipsos MMI nylig en rapport til Barne- og likestillingsdepartementet kalt «Slik er ungdommen». Her kom det fram at 30 prosent av norsk ungdom i aldersgruppen 15-20 år regnet seg som «personlig kristne» i 2013.

I 1985 regnet bare 9 prosent av ungdommen seg som personlig kristne. Dette utgjør en økning på 21 prosentpoeng i løpet av de siste 30 årene; altså en tredobling.

Birkedal, som har forsket på ungdom og tro, mener dette blant annet kan skyldes det flerkulturelle samfunnet vårt. Terskelen for å snakke om tro og religion har sunket.

– Det er blitt mer akseptert å sette navn på det å være kristen, sier han.

Kristne på ulike måter

Før var det en stor forskjell på gudstro, og det å være personlig kristen. Det er denne forskjellen som har blitt mindre, skriver nettstedet.

Birkedal tror at flere unge regner seg som personlig kristne fordi det finnes ulike måter å være kristen på i dag.

– Tidligere så ungdom på eldre tanter som gikk i kirken og bedehusene regelmessig. De regnet seg ikke som personlig kristne på samme måte som dem, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Markeringsbehov

Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag melder om 10-15 nye grupper årlig fra ungdomsskoler til universitet.

Generalsekretær Tor Erling Fagermoen mener det tidligere kunne ha en dårlig klang å kalle seg personlig kristen.

Han tror også at fremveksten av islam har gjort at flere vil markere hvem de selv er. Samtidig mener han at unge har blitt mer nysgjerrige på de store spørsmålene.

– Ungdom i dag har et større engasjement og evne til forpliktelse enn tidligere. Hva er mennesket, hvor kommer vi fra, og hvor skal vi? Det er spørsmål som flere er nysgjerrige på når jeg reiser rundt på skoler, sier han.

Les også
I dette rommet fann ateisten Ingunn fred
Les også
– Få blir kristne i voksen alder
Les også
To av fem frikirkelige leser ikke i BibelenBibellesingUndersøkelsen
Les også
Sju av ti nordmenn åpner aldri BibelenSpørreundersøkelsen om bibellesning