GLADE RUSS: Kristenrussen har
...
GLADE RUSS: har siden 1994 arrangert festival i Kragerø som markerer starten på russetiden. I helgen var 700 kristenruss en sentral del av bybildet i sørlandsbyen, Foto: Kristenrussen
700 kristenruss inntok Kragerø
Del
Kragerø ble i helgen invadert av 700 kristenruss som tok del i landets største rusfrie russearrangement.

Festivalsjef Roar K. Eikeli tror mange er glade for at de kan dra på et russetreff hvor alkoholen ikke står i sentrum.

Over 20 år er gått siden Kristenrussen samlet seg første gangen i Kragerø for å markere starten på russetiden, og siden 1994 har festivalen vært et fast innslag i sørlandsbyen.

– Dette er et russetreff som skaper et godt miljø for russen. Vi ser at det er med på å bygge dem opp, men også en viktig oppmuntring ved inngangen til russetiden. For oss er dette ikke bare et arrangement, men en helg der ungdommers liv blir forandret, mener Meghen Gustavsen, prosjektleder for Kristenrussen.

Hun er veldig godt fornøyd med helgens arrangement som har satt fokus på konserter, forkynnelse, konkurranser og gudstjenester. Lørdagen ble det blant annet arrangert konkurranser på brygga i Kragerø, parade gjennom byen, seminarer om dans, klatring, alkohol, og en paneldebatt om selvtillit, selvbilde og seksualitet.

Rusfrihet

Festivalsjef Roar K. Eikeli forteller til Dagen at han hvert år får mange tilbakemeldinger fra kristenruss som sier at det betyr mye å kunne være i et rusfritt miljø.

– Det er et viktig arrangement for mange. Her får ungdommene med seg noe i bagasjen som har betydning både for russetiden og livet etter den perioden. Vi er opptatt av at det er et arrangement som er relevant for både nåtid og fremtid, sier han.

– Tror du det er mange som savner rusfrie alternativ i russtiden?

– Ja, det tror jeg. Når 700 kristenruss drar på denne rusfrie festivalen, sier jo det noe om nettopp behovet. Arrangementet i Kragerø er jo også det eneste treffet av denne størrelsen som løfter fram et rusfritt alternativ. Blant russen i sin alminnelighet, er jo drikkepresset stort, men mange er med på ting de ikke er komfortabel med. Jeg tror nok det finnes en hel del russ som kunne tenke seg å være med på arrangement hvor ikke alkoholen står i sentrum. På dette russetreffet har vi det gøy i ordnede og rusfrie former, men samtidig er det lov til å ta ut litt galskap, sier Eikeli.

Fra Hawai

Gjestetaler Matt Whitlockvar ble for anledningen fløyet inn helt fra Hawaii for å preke til kristenrussen. Han er tilknyttet Ungdom i Oppdrags senter på Kona på Hawai, og selv mener han oppdraget sitt handler om «å hjelpe kristne til ikke å være så rare». Han utfordret russen til ikke bare å pugge bibelvers, men leve dem ut midt i vennegjengen.

– Jesus krevde ikke at alle skulle forstå alt han snakket om før de fikk være med i gjengen. Selv disiplene skjønte ofte ikke hva han mente. Det som kjennetegner Jesus er ikke hvem han ekskluderte, men hvem han inkluderte. Slik bør det være blant oss også, sa Whitlock under gudstjenesten i Kragerø kirke søndag formiddag.

Kristenrussen og Skjærgårdsgospel står sammen om den årlige festivalen i Kragerø.

jesus,ungdom i oppdrag,matt whitlockvar,meghen gustavsen,alkoholfritt,roar k. eikeli,russ,russearrangement,rusfri,kragerø,kristenruss