ILLUSTRERT: Rødenes-bibelen er
...
ILLUSTRERT: Rødenes-bibelen er skrevet på dansk og er rikt illustrert. Den er 13 centimeter tykk og har målene 40x27 centimeter. Foto: Gunnar Fjellengen
Stjålet bibel levert tilbake etter 300 år
Del
I 1676 ble Christian Kvarts bibel i Rødenes kirke stjålet av en svensk offiser. Nå skal den tilbake til kirken, skriver Smaalenenes avis.

Ifølge avisen ble bibelen tatt som krigsbytte. Via omveier havnet den hos Anton Hamil Mysen, tidligere ordfører i Mysen. Han kjøpte den på auksjon umiddelbart etter 1896.

2.000 eksemplarer

Siden har den vært i familiens varetekt. Dag Mysen opplyser til Dagen at de for lengst hadde bestemt å levere Bibelen tilbake, men at det drøyde før de fikk den restaurert. Han har laget et hefte om Rødenes-bibelens historie. Der står det at Christian IVs bibel antas å ha kommet ut i 2.000 eksemplarer. I Norge finnes det i dag 53 eksemplarer. Fire av dem er komplette.

Mysen synes det er stas at overleveringen inngår som et ledd i 200-årsjubileet for Bibelselskapet og at Borg-biskop Atle Sommerfeldt skal ta imot den på vegne av kirken.

Ikke låses ned

– Er det vemodig å gi den fra seg?

– Nei. Det har vært meningen i mange år. Vi synes det er hyggelig at Bibelen kommer tilbake der den hører hjemme, i Rødenes kirke.

Han forteller at de som er i det eldste leddet av familien kommer til å være på gudstjenesten. I etterkant blir det et hyggelig, lite slektstreff.

LES: Smykkar seg med bibel i nanoversjon

Sokneprest Runo Lilleaasen har ikke helt klart for seg hvor i kirken bibelen skal ligge, men den skal ikke låses ned i en skuff.

– Kanskje skal den ligge på et bord fremme ved alteret, sier han til Smaalenenes Avis.