VAKTSKIFTE: Dagens avtroppende og påtroppende korrespondenter i Israel, John Solsvik og Kenneth Rasmussen, på oppdrag i landsbyen Jish i Galilea på grensen til Libanon. Foto:

Dagens menn i Israel

John Solsvik har vært korrespondent for Dagen i Israel siden august 2010, og stortrives i oppgaven. Nå får han snart avløsning.

– Det er en ønskedrøm å få være i Israel – ja den mest interessante plass for en journalist i hele verden, sier John Solsvik.

Han blir i denne stillingen fram til 1. mai neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er blitt mottatt med åpne armer, og satt pris på både blant jøder og palestinere. Jeg opplever stor respekt, og alle er behjelpelige med at jeg skal få kontakt med de rette intervjuobjektene, legger han til.

Solsvik har også satt pris på å bo i det eneste demokratiske land i Midtøsten. Han er imponert over alt Israel får til innen forskning, høyteknologi, medisin og jordbruk.

Være til stede

– Hvorfor er det viktig at Dagen har en journalist i Israel?

– Det er noe helt annet å dekke Israel når du selv er på plass i landet, fremfor å sitte i Oslo eller London og prøve å få en oversikt. Når du bor og er til stede i Israel, får du en helt annen innsikt. Her kan jeg være til stede på pressekonferanser, og møte ledende israelere, og få en sannere og riktigere forståelse av den aktuelle situasjonen, svarer John.

Syndebukk for konflikt

Han legger til at Israel blir veldig fort gjort til syndebukk for hele konflikten med palestinerne.

– Vestlige medier gir oftest et svært fortegnet bilde der Israel får all skyld, og palestinernes rettigheter og kamp blir rettferdiggjort. Dette stemmer ikke med virkeligheten. Vår oppgave som avis er å være et sannhetssøkende medium. Derfor må vi snakke med folk på begge sider, og dekke det på en balansert måte, sier Dagens korrespondent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En israelvennlig avis

Sjefredaktør Vebjørn Selbekk peker på at Dagen har støttet Israel så lenge landet har eksistert.

– Jeg har med stor interesse lest hva mine forgjengere skrev i 1948 da Israel ble opprettet. De støttet den nye nasjonen på en klar og god måte. Dagen har alltid vært en israelvennlig avis, forteller Selbekk.

Han legger til at da han begynte som sjefredaktør, var det viktig for ham å gjenåpne kontoret i Israel, og få en journalist på plass.

– Jeg kan bare nevne at når terroren rammet en synagoge i Jerusalem nylig, var vår mann til stede bare halvannen time etter hendelsen. Vi har øyne og ører på plass på bakken i Israel, og kan raskt rapportere om det som skjer, forteller Vebjørn Selbekk.

Han skryter av sine lesere som støtter økonomisk at Dagen er til stede i Israel.

Velge og vrake

John Solsvik legger ikke skjul på at det er mye å skrive om i Israel, for det skjer noe hele tiden. Det kommer utspill fra partene i konflikten, og terroren har økt i Jerusalem de siste ukene. Han får også invitasjoner fra ulike presseklubber, og det arrangeres også store kristne kongresser i Israels hovedstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg kan velge og vrake i ulike saker, konstaterer John, som har skaffet seg en drøss med ulike kilder - rundt 1.000 navn og kontakter!

Massakre i synagoge

– Hvilken hendelse har berørt deg mest i ditt arbeid som journalist?

Muslim ble kristen

Når det gjelder personer han har truffet, og som har gjort et sterkt inntrykk, nevner han araberen Wisam Ali, som bor i Nasaret.

Angrepet av mobb

– Har du noen gang vært bekymret for din egen sikkerhet?

– Det var et tilfelle der jeg ble angrepet av en ungdomsgjeng som kom ut fra fredagsbønnen i Betlehem. De gikk løs på bilen min, rev i døren for å få meg ut og hoppet på panseret. De hadde også steiner i hendene, men kastet dem ikke. Jeg gled sakte med bilen gjennom mobben, og kom fri.

Jeg ber hver dag om Guds beskyttelse, og at hans engler skal være rundt meg. Jeg har opplevd at han har vernet meg hele tiden, forteller John Solsvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Overlapping

Han fortsetter som Dagens journalist i Israel fram til 1. mai neste år. Da vil nåværende nyhetsleder i Dagen, Kenneth Fjell Rasmussen overta. Det blir en overlapping et par uker i april, der Solsvik blant annet vil introdusere sin etterfølger til viktige kilder.

– Jeg ser fram til å begynne i Israel. Da muligheten dukket opp, opplevde jeg dette som veldig spennende. Jeg har alltid vært interessert i Israel og Midtøsten, og har vært der mange ganger på kortere opphold, forteller Kenneth Fjell Rasmussen.

Tøft å være alene

John Solsvik legger ikke skjul på at han gleder seg til å flytte hjem igjen.

– Det har til tider vært tøft å være alene. Dette er ikke en ideell situasjon når man er gift og har fem barn og fem barnebarn hjemme. Men det har hjulpet å ha en måned ferie om sommeren og rundt julen. Dessuten har kona kommet på besøk i påske- og høstferien. Det er også godt å snakke med henne hver kveld på skype, og disse samtalene kan vare i timevis, forteller John.

Skriver ny bok

I tillegg til å være en svært produktiv journalist, har Solsvik skrevet to bøker under oppholdet i Israel: «Miraklet i Gamlebyen» (2011) og «La Israel tale» (2012).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har du planer om flere bøker?

– Jeg holder på med en biografi om en meget interessant jøde. Målet er at manus skal være klart da jeg reiser hjem til våren, og at boken kan utkomme neste høst, røper John Solsvik.

Les også
Elgvin legger grunnen for at Israel blir borte
Les også
Hva skal Israel med fiender når...
Les også
Israel nekter Gerry Adams å besøke Gaza
Les også
Syria anklager Israel for luftangrep
Les også
Mot nyvalg i Israel