ble trodd: David Kamalirad (28
...
ble trodd: David Kamalirad (28) får bli i Norge etter at Borgarting lagmannsrett trodde hans historie om at er farlig for ham å returnere til Iran som en kristen. Foto: Klaus Gustafsson
Konvertitt vant i lagmannsretten
Del
Iranske David Kamalirad (28) vant en knusende seier over UNE i Borgarting lagmannsrett.

Etter mer enn seks år i Norge ble han endelig trodd som kristen og at en retur til Iran ville være for farlig for ham. Dommen fra lagmannsretten var enstemmig.

Nyheten fikk Kamalirad onsdag morgen fra sin advokat.

– Endelig vant jeg! utbryter han når Dagen snakker med ham.

Avslag på avslag

Kamalirad har i en årrekke vært aktiv i Bergens Indremisjon.

Bak seg har han tre avslag i Utlendingsnemda (UNE) og et tap i tingretten.

Advokat Asgeir Thomassen sier at han hele tiden hadde trodd at Kamalirad til slutt skulle vinne.

– Det er så mange kvalifiserte kristne rundt ham som kunne fortelle at han er kristen, sier Thomassen.

Lagmannsretten har lagt vekt på at Kamilirad får solide skussmål fra kristenledere og at han har vært aktiv kristen over tid, samt tatt initiativ til bibelgruppe for farsi/dari-talende. De går også ut fra at han vil forsøke å vinne andre for kristentroen hvis han blir returnert til Iran.

«Lagmannsretten er kommet til at Utlendingsnemnda har tatt feil når den har antatt at Kamalirad ikke er en virkelig kristen konvertitt, og også feilaktig har lagt til grunn at Kamalirad ikke vil være utsatt for en reell forfølgelsesrisiko ved en eventuell retur til Iran», heter det i dommen.

Tilbake til Hellas

Nå kan Kamaliad begynne å legge fremtidsplaner for livet videre i Norge. Han har tidligere jobbet i Posten og de har gjort det klart at de vil ha ham tilbake i jobb.

Kamaliad vil også ta opp igjen elektrostudiene han avbrøt da han forlot Iran.

Men først har han noe annet som haster. På flukt fra Iran til Norge oppholdt han tre år i Athen i Hellas, hvor han var tilknyttet en menighet og lot seg døpe.

– Jeg skal reise til Hellas og besøke bibelskolen og pastoren der, sier Kamaliad.

- Vi har mottatt denne dommen i dag, så det er foreløpig for tidlig å uttale seg om den. Vi skal den nærmeste tiden vurdere dommen og dens premisser, herunder om det er grunnlag for å anke, sier seksjonssjef Lars Erik Andersen hos UNE.

* Sterke meninger: Se hvilke saker som engasjerer - delta i debatten!

 

lars erik andersen,konvertitter,hellas,une,asgeir thomassen,asyl,bergens indremisjon,borgarting lagmannsrett,david kamalirad