OSLO TINGRETT: På Reza-rettssakens andre dag forklarte forsvarsadvokat Knut Olaf Eldhuset at han vurderte å be om utsettelse fordi den kristne konvertitten Reza ikke befant seg på et trygt sted da han avga sin forklaring mandag. Foto: Klaus Gustafsson

Vurderte å begjære Reza-rettssaken utsatt

Tre ganger ble telefonsamtalen brutt da Reza avga sin forklaring fra Kabul i rettssaken mot Utlendingsnemnda (UNE). Det var ikke på grunn av dårlig dekning.

I begynnelsen av februar ble den kristne konvertitten Reza tvangsreturnert fra Stavanger til Kabul. Da rettssaken mot Utlendingsnemnda (UNE) startet i Oslo Tingrett mandag, skulle han etter planen forklare seg fra den norske ambassaden i den afghanske hovedstaden.

LES: Stavanger-sjokk etter Reza-retur

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det fikk han ikke lov til, og Reza endte opp med å forklare seg på en telefonlinje som ble brutt hele tre ganger i løpet av seansen.

På rettsakens andre dag kommer det fram at telefonlinjen ikke brøt grunnet dårlig dekning, men av at Reza selv avsluttet samtalen i frykt for å bli hørt av forbipasserende.

I løpet av forklaringen uttrykte han flere ganger redsel fordi han befant seg på et ekstremt lytt rom, og med en dør som ikke lot seg lukke.

Forholdene fikk Rezas advokat, Knut Olaf Eldhuset, til å gå hardt ut mot den norske ambassaden. Tirsdag sier han til Dagen at han var nær å be om å få rettssaken utsatt.

– Det var hakket før. Det som skjedde var helt uforsvarlig, sier Eldhuset.

LES OGSÅ: Slik var den første dagen i rettssaken

Forklaring

I retten tirsdag kom det også fram at den norske ambassaden ikke var alene om å nekte konvertitten ly for å avgi forklaring.

Verken Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp eller Afghanistanhjelpen ville la Reza bruke lokalene da han skulle avgi forklaring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begrunnelsen var at organisasjonene ikke ville bli assosiert med en slik sak av sikkerhets­messige årsaker, og de mente også at det fantes en mulighet for at Reza ble overvåket av myndighetene.

– Faktum at det ble meldt pass fra Kirkens Nødhjelp, Afghanistanhjelpen, Flyktninghjelpen og ikke minst den norske ambassaden i Kabul sier en del. At ambassaden mener saken ikke var viktig nok, er skremmende. De sa også at de ikke har Skype-tilgang, og det vet jeg er en usannhet, sa Eldhuset i sitt prosedyreinnlegg.

– Hvem er kristne?

Mandag vitnet både sogneprest i Varden menighet, Helge Hansen, og Stavanger-biskop Erling Pettersen.

Biskopen ble bedt om å utdype sin oppfatning av Reza som en kristen person.

– På tross av at jeg får mange forespørsler, er det ikke ofte jeg engasjerer meg i slike saker, men når jeg hørte om Reza var jeg aldri i tvil, sa Pettersen fra vitneboksen. Tirsdag ble de to siste vitnene på Rezas side avhørt. Torill Hansen, som også før har vært omtalt i Dagen, er Rezas fadder og tidligere kontaktlærer ved Johannes læringssenter i Stavanger. Katolske Bente Bergersen, som var avdelingsleder ved Johannes læringssenter da Reza gikk der, vitnet også.

Hansen traff Reza da han først kom til Norge i 2009. Hun er tydelig når advokat Eldhuset stiller henne det samme spørsmålet som han har stilt alle sine vitner i denne rettssaken:

– Ville Reza ha klart å «fake» kristen?

– Hvis ikke Reza er kristen, da er vel heller ikke jeg kristen. Hvis ikke Reza er kristen, hvem er da kristne? Det må noen fortelle meg, svarte Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Har ikke tillit

På UNEs side tok foruten Barbo Helling, landrådgiver i landinfo, også rådgiver i UNE, Kjell Handeland, plass i vitneboksen tirsdag. Handeland ble spurt om nemdas praksis i konvertittsaker, og under utspørringen kom det blant annet fram at UNE hevder de følger opp utsendte asylsøkere.

Dette har ikke Eldhuset noen tro på, og det ga han også uttrykk for i salen.

– I en samfunnsstruktur som Afghanistan blir det altfor komplisert å følge med på alle på den måten. Jeg har ingen tillit til at det er mulig å få til i et slikt komplisert system, sier han til Dagen.

Rettssaken ble avsluttet tirsdag. Dommen er ventet å falle uken etter påske.

Reza-saken

Den kristne konvertitten Reza har fått avslag på sin søknad om asyl.

Reza valgte å gå til sivilt søksmål mot Utlendingsnemda (UNE).

I begynnelsen av februar ble han sendt hjem til Kabul, før rettssaken hadde startet.

Rettssaken mellom Reza og UNE startet ble holdt i Oslo tingrett 23. og 24. mars 2015.

Les også
Kirkeasyl må vurderes
Les også
Biskop åpner for kirkeasyl før rettssakerKirkeasyl
Les også
Sjokk i Stavanger etter retur av RezaReza-saken
Les også
Asylrapport om kristne er ferdigRapport
Les også
Asylopprør på Trandum: – De føler seg dårlig behandlet
Les også
Konvertitt vant i lagmannsretten
Les også
Nå venter han på svar fra Oslo tingrett
Les også
Konvertitt sendt til Afghanistan - fikk ikke forklare seg i ambassadenReza-saken