ISLAMIST-LEDER: Sjeik Raed Salah poserer for fotografer etter at kontoret i Nasaret ble stengt av israelske myndigheter tidligere denne uken. Sjeiken har ledet an i kampanjen der Israel beskyldes for å skade al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

Frykter at islamister i Israel går under jorden

Både israelsk sikkerhetstjeneste og eksperter på islamisme frykter langtidsvirkningen av et forbud mot islamistbevegelsen i landet.

I årevis har israelske politikere debattert hvorvidt den nordlige grenen av Den islamske bevegelsen i landet skal forbys. Mens den sørlige grenen regnes som moderat, og blant annet arbeider politisk i Israel, anerkjenner ikke den nordlige grenen israelske institusjoner. Grenen nekter for at Israel har rett til å eksistere og har nylig tatt til orde for et islamsk kalifat, med hovedsete i Jerusalem.

I høst har den nordlige grenen, under ledelse av sjeik Raed Salah, ledet an i kampanjen der Israel beskyldes for å skade al-Aqsa-moskeen i Jerusalem. Israelske myndigheter mener at en rekke av de siste månedenes terrorangrep er blitt utført på bakgrunn av bevegelsens propaganda og oppfordringer til voldshandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mandag kveld bestemte det israelske sikkerhetskabinettet, ledet av statsminister Benjamin Netanyahu, seg for å forby den nordlige grenen. Natt til tirsdag gikk israelske sikkerhetsstyrker så inn i flere av organisasjonens kontorer over hele landet, og beslagla datamaskiner, dokumenter og kontantbeholdning. Bevegelsens avis ble også lagt ned.

– Enhver person som tilhører organisasjonen, eller som utfører tjenester for den, eller som opptrer på vegne av den, utfører fra nå av en kriminell handling som kan straffes med fengsel, heter det i en pressemelding fra regjeringsadministrasjonen.

Eksperter advarer

ADVARER: Islamisme-­ekspert Mordechai Kedar.

– Den islamistiske bevegelsen i Israel er bygget opp med en veldig desentralisert struktur. Det finnes hundrevis av grupperinger og organisasjoner som hver av dem utfører sin lille del av oppdraget, sier han.

Dersom Israel stenger et kontor som administrerer pengetransaksjoner til og fra Hamas og brorskapet i Egypt, overføres denne jobben bare til en annen organisasjon.

– Det opprettes nye grupper hele tiden, men de fleste av dem styres av de samme personene. Dersom Israel skal lykkes, er en avhengig av at disse personene blir arrestert, sier han.

Uansett frykter han at det blir vanskeligere å overvåke gruppen fremover. Informasjon vil gå fra tradisjonelle nyhetsformidlere til e-post-grupper og sosiale medier.

Radikalisering

Synspunktene til Kedar deles av sikkerhetseksperten Yossi Melman. I en kommentarartikkel i The Jerusalem Post, understreker han at sikkerhetstjenesten Shin Bet på forhånd advarte mot et forbud.

– Shin Bets mareritt er at en gruppe kjerneaktivister etter forbudet vil bli ytterligere radikalisert, gå under jorden og etablere hemmelige celler for å organisere vold og terror, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Melman peker også på at forbudet vil føre til sterke protester fra vanlige arabere. I går ble arabiske arbeidere i Israel oppfordret til å streike, og ytterligere protester ventes i dag.

– Benyttet anledningen

Israels sikkerhetskabinett forbød islamistorganisasjonen like etter terrorangrepene i Paris. Israelske medier peker på at kabinettet dermed grep en gyllen anledning. Det er en sterk antiislamistisk stemning internasjonalt og en regner ikke med at Obama-administrasjonen vil reagere like negativt på forbudet som den ellers ville gjort.

Mordechai Kedar sier dessuten til Dagen at israelske myndigheter sannsynligvis gambler på at den jevne israelske araber i stillhet vil godta forbudet. Selv om en nylig undersøkelse viste sterk støtte til islamistisk tankegods, tror han araberne flest ser Israel som Midtøstens beste land å bo i.

– Dette gjelder ikke bare kristne og drusere, men vanlige sunnimuslimer også, sier han.

Både den sørlige og nordlige grenen av islamistbevegelsen opererer i arabiske miljøer over hele Israel.

Den nordlige grenens hovedområde er i byer nord i Israel, mens den sørlige grenens ledelse er bosatt i landsbyer ved Petah Tikvah, nær Tel Aviv.

Les også
Radikalisering og sameksistensIsrael-korrespondenten
Les også
Tre mennesker drept i skyting ved HebronIsrael-korrespondenten
Les også
To israelere drept i knivangrep i Tel Aviv
Les også
Israelsk spion løslates etter 30 års fengsel i USA