Tirsdag 14. april er det annon
...
Tirsdag 14. april er det annonsert møte med Gilad Atzmon på Litteraturhuset i Oslo. Daglig leder Andreas Wiese har ikke planer om å stoppe det tross forfatterens uttalelser. Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix
Advarer mot
 aksept for 
j��disk selvhat
Del
Eks–israeleren Gilad Atzmon påstår at jødisk makt er en global trussel og at Israel er verre enn Nazi–Tyskland. Forfatter John Færseth reagerer på at han slipper til på Litteraturhuset.

Tirsdag 14. april skal det være foredag og konsert med forfatter og jazzsaksonfonist Gilad Atzmon på Litteraturhuset i Oslo. Arrangør er foreningen «Venner av Jerusalem/al–Quds», som ledes av Trond Ali Linstad. Den muslimske legen og palestinaaktivisten skal også være programleder.

I 2012 ble Linstad fratatt Kongens fortjenstmedalje i sølv før den var overrakt. En av årsakene var hans «skriftlige ytringer som synes egnet til å mistenkeliggjøre jøder som folkegruppe og minner om den spesielle floraen av stigmatiserende konspirasjonsteorier om det jødiske folk», het det i en pressemelding fra Slottet.

Forfatter og jazzsaksonfonist Gilad Atzmon. Foto: Bryan Ledgard/CC/Flickr
 

Forlot Israel

Nå står Linstad i bresjen for et arrangement med en debattant som har gått vesentlig lenger i sine påstander om jøders innflytelse og agenda.

– Vi synes Gilad Atzmon er en interessant person som har mange spennende ting på hjertet, sier Linstad til Dagen. Han beskriver «Venner av Jerusalem» som en løst sammensatt gruppering som er opptatt av Israel–Palestina–konflikten.

Atzmon har sagt opp det israelske statsborgerskapet sitt og omtaler seg ikke som jøde, men hebraisktalende palestiner bosatt i England.

– Han har vært soldat i den israelske armeen og drømte om å dø for Israel i kamp. Så begynner han å innse at dette landet egentlig er tatt fra palestinerne, sier Linstad.

Forakter jødiskhet

Selvkritikken går imidlertid mye lenger enn det som er vanlig på den israelske venstresiden. De kontroversielle standpunktene til Atzmon kommer særlig klart til uttrykk i boken «The wandering who?» fra 2011. Der skriver han blant annet:

«Vi må ta beskyldningene om at jødene prøver å ta over verden, ytterst alvorlig. Israel er vår tids Nazi–Tyskland. Faktisk er Israel i dag verre enn Nazi–Tyskland», ifølge den israelske avisen Yedioth Ahronoth.

Atzmon erklærer seg som en «stolt, selvhatende jøde» og understreker at han «forakter jøden i seg».

– Jødene som virkelig bidro til menneskeheten er de som hatet seg selv. Jesus var en jøde som hatet jøder, og det samme gjorde Spinoza og Marx, sa han i et intervju med den israelske avisen.

Den jødiske Harvard–professoren Alan Dershowitz hevder boken inneholder et klart antisemittisk budskap og er skrevet av en av en notorisk jødehater, ifølge en artikkel på nettstedet newrepublic.com.

«Profetisk» falsum

Linstad mener imidlertid at Atzmon ikke problematiserer jødisk tro eller avstamning, men en «klantenkning» og ideologi knyttet til jødiskhet og staten Israel.

– Da er det lett å miste perspektiver og balanse. Alt som tjener Israel, blir bra. Hvis dette slår ut i internasjonale situasjoner, blir det virkelig farlig. Med dette utgangspunktet er man blant annet for å bombe Iran, sier Linstad.

– Hva mener du om påstanden om at Israel er verre enn Nazi–Tyskland?

– Han tar i skarpt, men det synes ikke jeg er så interessant. Poenget som man ikke må snakke seg bort fra, er: Har de fordrevet palestinerne, sier Linstad.

Atzmon tilkjenner det antijødiske skriftet «Sions vises protokoller» profetisk tyngde. Det ble utgitt i Russland på starten av 1900–tallet og beskriver en angivelig jødisk plan om verdensherredømme.

– Han sier jo veldig klart at Sions vises protokoller er et falsum, sier Linstad.

Men han viser til at Atzmon mener ledere i dagens Israel viderefører en gammel tanke om at jøder bør styre.

– De bomber gjerne i dag, de starter gjerne kriger. De bringer forståelsen av denne helligheten videre, sier Linstad.

Utøya–anklager

Forfatter og skribent John Færseth har jobbet mye med antisemittisme og konspirasjonsteorier.

– Til tross for at Atzmon selv er av jødisk opprinnelse, representerer han en essensialiserende og rasistisk form for antisemittisme der jøder må opphøre helt å være jøder for å bli en del av menneskeheten, noe han selv har uttalt. I tillegg representerer han en konspirasjonskultur der jødene får skylden for å stå bak alt fra homofil frigjøring til Utøyamassakren, sier Færseth til Dagen.

Han viser til en artikkel på Atzmons egne nettsider fra juli 2011 der han spør om massakren var en reaksjon på AUFs krav om boikott av Israel.

Holocaust–religion

I to innlegg i Aftenposten har Færseth utfordret Litteraturhuset til å tenke over om det er på tide å sette en grense for hvem de vil leie ut til.

I et svarinnlegg i samme avis har Atzmon bekreftet flere av sine kontroversielle standpunkter , blant annet at Holocaust er blitt en slags «religion» som er skadelig for jødene og resten av menneskeheten.

Atzmon understreker at har påpekt «ideologiske og åndelig bånd mellom Behring Breivik, sionismen og Israel» og poengterer at han ikke hadde «informasjon til å peke klart mot Israel, dets agenter eller dets hjelpere».

«Jeg har nylig kommet til den konklusjon at poenget med jødisk makt ikke minst er å hindre diskusjon om jødisk makt. I stedet for å legge til rette for diskusjon om et av de viktigste problemer i den moderne verden, vil Færseth ha bokbrenning og forbud mot debatt„ skriver Atzmon.

Vil ikke stoppe

Daglig leder ved Litteraturhuset, Andreas Wiese, understreker at det er foreningen Venner av Jerusalem som arrangerer foredraget med Gilad Atzmon.

- Litteraturhuset er her bare utleier. Vi er et åpent hus og leier ut til tusen eksterne arrangementer i året. Hvis vi skulle forhåndssjekke innholdet i hvert enkelt av disse, hadde vi ikke rukket å gjøre så mye . Vi tror på ytringsfrihet. Så lenge vi ikke har mistanke om at noen skal bryte norsk lov, er det ikke naturlig å vurdere å nekte noen å leie rom hos oss, forklarer Wiese til Dagen.

Palestinakomiteen ut

Wiese understreker at Litteraturhuset har ansvar for innholdet på egne arrangementer. Men han mener det kunne gå på ytringsfriheten løs hvis Litteraturhuset bare var åpent for meninger som er allment aksepterte.

- Aftenposten har også trykket et svarinnlegg fra Gilad Atzmon. Mener Færseth at avisen ikke burde gjort det, spør Wiese.

Færseth avviser at han vil begrense ytringsfriheten.

– Ytringsfrihet betyr at alle har rett til å ytre seg, ikke at alle skal gis en talerstol. Jeg har liten tro på at trollene sprekker i sola, slik enkelte mener. I stedet vil dette arrangementet bidra til å gjøre de holdningene Atzmon representerer mer stuerene, sier han.

Palestinakomiteen videreformidlet først invitasjonen til seminaret med Atzmon. Senere valgte man å trekke dette tilbake fordi Atzmon har et «uklart forhold til antisemittisme». De viser blant annet til hans utsagn om at det «alltid er dårlig jødisk oppførsel som bringer ulykke over jødene», som ble referert av den israelske avisen Haaretz tidligere i år.

Israelsk reaksjon

Israels ambassade i Norge har reagert sterkt på arrangementet.

«Mens seriøse kulturelle arenaer aldri ville tillate seg selv å være vertskap for rasistiske eller islamofobiske talere, eksisterer ikke slike begrensninger når det gjelder Israel. Da ser det ut til at hver eneste setning, selv den mest hatefulle, foraktende og absurde, skal være hyklersk beskyttet av ytringsfriheten», skriver ambassaden i en pressemelding.

 

israels ambassade,ytringsfrihet,palestinakomiteen,andreas wiese,sionisme,anders behring breivik,boikott,auf,utøya,homofile,konspirasjonsteorier,antisemittisme,alan dershowitz,yedioth ahronoth,palestiner,jøde,statsborgerskap,palestina,venner av jerusalem,slottet,jøder,kongens fortjenestemedalje,palestinaaktivist,trond ali linstad,john færseth,nazi-tyskland,israel,jødisk,gilad atzmon,litteraturhuset,talerstol,jødehat