Håper kristne aktører overtar Vivo

Konkursen i bokhandelkjeden Vivo er kritisk for de kristne forlagene som nå taper penger daglig.

Svein Andersen, eier avHermon forlag, sier at alle de kristne forlagene nå står i fare for ikke å få betalt for varer de har levert de siste månedene.

– Vi taper omsetning for hver dag som går, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Godt håp

På onsdag sa bobestyrer Espen R. Hamar tilDagen at det er betydelig interesse for å overta bokhandelkjedenVivo etter at selskapet slo seg selv konkurs denne uken. I går fortalte han at 15 kristne organisasjoner og forlag som har meldt sin interesse.

– Jeg har et godt håp om at interesserte kan overta så mange av butikkene som mulig, så vi kan få nytt liv. Vi tror jo på oppstandelse fra de døde, sier Svein Andersen i Hermon.

– Kan det være aktuelt for deg å gå inn?

– Jeg er jo en av dem som er interessert i at butikkene skal gjenoppstå. Om vi skulle være med i en redningsaksjon blir det ikke alene. Det må være andre gode aktører, og dem er det jo en del av, sier Andersen.

LES:Vil drive videre etter Vivo-konkurs

– Viktig oppdrag

Administrerende direktør iVårt Land,Per Magne Tveiten ler godt når Dagen spør om det er aktuelt for konsernet å handle.

– Nei, vi har ingen umiddelbare planer om å kjøpe.

– Kan det være aktuelt å være med på en form for redningsaksjon?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg synes det er veldig trist at Vivo har havnet i denne posisjonen for vi trenger bokhandlere av denne typen, men foreløpig har vi ikke gjort noen vurderinger på om dette er noe forMentor medier.

Geir Morten Nilsen, konsernsjef i Dagenkonsernet tar en tenkepause når han får spørsmål om oppkjøp av Vivo.

– Det som er viktig for mediehuset Dagen er at vi har en kanal som Vivokjeden for å gjøre kristen litteratur tilgjengelig. Selskapet må bli videreført, for oppdraget til Vivo er viktig, sier Nilsen. Han ønsker ikke å utdype svaret mer.

Kristen-Norges rikeste organisasjon,Areopagos, har ikke tatt kontakt med Vivo forteller direktør Raag Rolfsen.

– Men vi synes det er trist det som har skjedd, legger han til.

Nettbokhandel

Verbum forlag er eid avBibelselskapet og omsetter for mellom 25 og 30 prosent via Vivokjeden.

– En stor andel av det er bibelsalg. Vi er i den heldige posisjon at vi har nettbokhandel der mange kunder allerede kjøper sine bibler og bøker, sierIngeborg Mongstad-Kvammen, generalsekretær i Bibelselskapet.

Organisasjonen må sikre sitt fremtidige salg og arbeider nå for å kartlegge konsekvensene av Vivokjedens konkurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På kort sikt er det krevende at Vivo-konkursen kommer i mai, midt i konfirmant- og bryllupstiden.

Generalsekretæren tror situasjonen tvinger flere aktører til å tenke kreativt rundt valg av forretningsmodell.

– Det er en veldig pressa bransje og de kristne bøkene utgjør en smal nisje.

LES:Den kristne bokens vei videre

– Må redusere faste kostnader

Mongstad-Kvammen viser til den nyetablerteBergen Kristne Bokhandel som Dagen har omtalt flere ganger tidligere. Butikken har kun én ansatt i en 80 prosents stilling, men har knyttet til seg mange frivillige medarbeidere.

– Det blir spennende å se hvordan det går med dem. En må se på tiltak som reduserer de faste kostnadene. Det blir vi nå tvunget til å gjøre. På lang sikt er det kanskje positivt for bransjen, men rent praktisk for oss må vi ruste oss for økt direktesalg i en periode.

Generalsekretæren sier det ikke er vanskelig å få bibler inn i sekulære bokhandler. For annen oppbyggelseslitteratur tror hun imidlertid at det har vært avgjørende at Vivo har vært til stede.

– Det er ikke tvil om at det er viktig at kristne bokhandlere blir videreført i en eller annen form, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Generalsekretæren vil ikke svare på om det er aktuelt for Bibelselskapet å overta deler eller hele selskapet.

– Vi har ikke nok informasjon til å si noe om det, sier hun.

– Vil slite på kort sikt

Lunde forlag er allerede inne på eiersiden i Vivo Bokhandel AS med 15 prosent av aksjene. Halvparten av omsetningen til forlaget skjer via de 21 butikkene i Vivo-kjeden, ifølge økonomileder iNLM Øystein Frøysa.

– Er det aktuelt for NLM å overta deler av eller hele bokhandlerkjeden Vivo?

– Vi har ikke gått inn på det, og har heller ikke konkretisert hvordan dette vil se ut. Vi er opptatt av hvordan vi skal få ut Lundes bøker og er ikke ferdig tenkt ennå, sier Frøysa. Han henviser videre til forlaget.

ForlagssjefTom Teien synes det er trist at de som fronter kristen litteratur skal ha så store utfordringer som Vivo nå har.

– Det er klart at Vivo bokhandel har vært en viktig kunde for oss og et viktig distribusjonsnett for våre utgivelser. Deres satsing på kristne aktører er unik. Vi vil merke godt at de ikke er der. Det er den største kanalen for våre bøker, og vi vil slite med å hente inn denne andelen på kort sikt.

Teien sier at oppkjøp eller overtagelse ikke er et tema. Nå tenker Lunde først og fremst markedsstrategier dersom dørene forblir lukket i Vivo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er forskjell på butikkene i Vivo-systemet. Det er både senter- og sentrumsbutikker. Når ting velter dukker det ofte opp noen som har en tanke om at de kan føre det videre. Det vil være flott om noen vil drive kristen bokhandel videre.