SLUTTER: Øivind Benestad sa på fredag opp sin stilling i Åpne Dører i Kristiansand. – Det har utviklet seg en alvorlig tillitskrise mellom Åpne Dørers generalsekretær i Norge og de fleste ansatte på hovedkontoret, sier Øivind Benestad.

Sentrale ansatte sier opp i Åpne Dører

Ledelsen i Åpne Dører hevder ansatte i Kristiansand er redde for omstrukturering og tap av egne jobber. Ansatte sier konflikten går på lederstil og personalbehandling.

Sentrale medarbeidere i Åpne Dører har sagt opp sine stillinger. Sist blant disse er Øivind Benestad, som har vært ansatt som informasjonskonsulent i organisasjonen i 11 år. Det var Vårt Land som først omtalte konflikten i Åpne Dører. På fredag leverte Benestad sin oppsigelse.

– I løpet av de siste 15 månedene har det dessverre utviklet seg en alvorlig tillitskrise mellom Åpne Dørers generalsekretær i Norge og de fleste ansatte på hovedkontoret i Kristiansand. Denne krisen er ikke blitt løst på en tilfredsstillende måte, og jeg er derfor en av flere ansatte som har sagt opp. Jeg avslutter mitt ansettelsesforhold i Åpne Dører før nyttår 2015, skriver Benestad i en uttalelse som han har sendt til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Benestad kommenterer videre at problemene etter hans vurdering handler svært lite om strategi og omorganisering, men derimot om lederstil og personalbehandling. Ut over dette ønsker han ikke å si noe mer på det nåværende tidspunkt.

I sin uttalelse presiserer Benestad at han har trivdes svært godt og har hatt et rikt og meningsfylt arbeid i organisasjonen.

Ny generalsekretær

Verneombud i Åpne Dører, Ole Lilleheim, tror konflikten begynte med ansettelse av ny generalsekretær. I det Morten Askeland tiltrådte ga han til kjenne at han ønsket å velge sitt eget lederteam. Personen som fungerte som generalsekretær ble ikke valgt inn i dette teamet, gikk rett ut i sykmelding og har sagt opp sin stilling. Vedkommende har ikke respondert på henvendelser fra Dagen.

Lilleheim, som har arbeidet 25 år i Åpne Dører, tror konflikten deretter har handlet om at personer ved hovedkontoret i Kristiansand ble utrygge:

– De spurte seg om ikke Kristiansand lenger skulle være hovedkontor, sier han til Dagen.

Lilleheim fikk e-poster underskrevet av flere i staben med «store anklager om at generalsekretær var lite på kontoret og måten han styrte organisasjonen på». E-posten ble sendt til alle de ansatte. I sitt svar, la Lilleheim generalsekretæren med i kopifeltet, og fortalte at han var uenig i fremgangsmåten til de som klaget.

– Kanskje var det feil. På den måten tvang jeg dem til å gå ut til generalsekretæren og si at de hadde mistillit til ham. Jeg ville at de skulle prate med ham før de sendte en klage til styret, sier Lilleheim til Dagen.

Dermed ga underskriverne av e-posten beskjed til verneombudet at de ikke hadde tillit til ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg stilte min plass til disposisjon i mai 2014, forteller Lilleheim som likevel i august i år igjen ble valgt som verneombud.

Ultimatum

To av de fem som ble sykmeldt etter konflikten eskalerte, har fått ny jobb. Tre er fremdeles sykmeldt. Lilleheim tror uenigheten handler om valg av generalsekretær, at generalsekretær og informasjonsleder ikke bor i Kristiansand, og uenighet i valg av retning som styret og generalsekretær har for arbeidet. Verneombudet viser til at de som klaget satte et ultimatum, og krevde Askeland sin avgang.

– Mye kunne vært løst dersom folk hadde satt seg ned og snakket sammen.

Verneombudet presiserer at det ikke er riktig at mange ansatte mangler tillit til generalsekretæren. Han viser til at av 15 ansatte er det 11 som i dag sier at de har tillit både til styret og generalsekretær.

– Fire av de nåværende ansatte har ikke tillit til ledelsen, sier han, og peker på de tre sykmeldte og Øivind Benestad.

For egen del vil Lilleheim være lojal mot styret og bygge på beslutningene de har tatt.

– Men jeg ønsker ikke at de som er sykmeldt skal bli såret. For meg handler det om å beskytte dem også.

Generalsekretær Morten Askeland viser til at det har vært konflikter i Åpne Dører lenge før han begynte i organisasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var flere som sluttet to år før jeg begynte, fordi de var slitne av konflikter. Også på den tiden var det folk som ikke var fornøyd med ledelsen, sier han.

Reaksjoner

Askeland bekrefter at det var ansatte i Kristiansand som var skeptiske til at han ikke var bosatt i Kristiansand da han begynte i stillingen. Han forteller at han for 15 måneder siden sammen med styret vedtok at ny informasjonsleder ikke trengte å være fra sørlandsbyen, men kunne komme fra Rogaland eller Hordaland.

– Det skapte reaksjoner. De mente det var uheldig for organisasjon at en gjorde endringer i forhold til lokalisering. Kanskje har de vært redde for egne arbeidsplasser, sier han.

– Du mister sentrale medarbeidere. Har prosessen med omstrukturering og oppbygging av lokalkontorer gått for fort?

– Desentralisering har vært sak for organisasjonen i mange år. Vi var klare over at ikke alle var enige i veien vi gikk, men flertallet står helt og fullt med oss. Det har vært en utfordring i Kristiansand at flere av de ansatte har motsatt seg endringer, men ledelsen måtte ta veivalg, og forstod at det ikke var klart at alle ble med videre.

– Konflikten har eskalert. Hva kunne du gjort annerledes når du nå ser deg tilbake?

– Ledelse har vært vanskelig i Åpne Dører, og det har vært uheldig for organisasjonen. Jeg tror en må lytte til innspill og drøfte ting sammen, men til slutt må ledelsen og styret avgjøre veien videre.

Konflikt

Flere ansatte i Åpne Dører har sagt opp sine stillinger. Noen er også sykmeldt.

De ansatte viser til at konflikten handler om lederstil og personalbehandling

Ledelsen tror konflikten handler om omstrukturering.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Ansatte sier opp i Åpne Dører