UNNTATT OFFENTLIGHET: – Vi lovet alle som ble intervjuet full konfidensialitet, er styreleder i Åpne Dører, Kristine Eiken Sortlands forklaring om at ansatte ikke har fått lese rapporten fra hovedorganisasjonen Virke.

Reagerte på hemmelighold

Hemmelighold av en rapport fra hovedorganisasjonen Virke skal ha vært utløsende faktor til at konflikten ved Åpne Dørers hovedkontor eskalerte og medarbeidere ble sykmeldt.

I går skrev Dagen at Øivind Benestad, informasjonskonsulent i Åpne Dører gjennom 11 år sa opp stillingen sin i organisasjonen:

Han viste til at «det har utviklet seg en alvorlig tillitskrise mellom Åpne Dørers generalsekretær i Norge og de fleste på hovedkontoret».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En kilde som Dagen snakket med sier at fire ansatte har sagt opp, tre er i sykmelding, en har blitt oppsagt, mens to frivillige og et styremedlem har sluttet. Totalt 11 personer.

– Åpne Dører ligger i praksis med brukket rygg nå, sier kilden.

Fikk ikke lese

Ifølge flere kilder Dagen har snakket med varslet daværende verneombud i Åpne Dører i oktober 2014 styret om forholdene ved hovedkontoret i Kristiansand, og krevde at styret kom på banen. Han fikk svar i desember og klagde før jul på svaret med en ti-siders rapport.

Styret responderte med å engasjere Virke, næringslivets nest-største hovedorganisasjon som representerer over 19.000 virksomheter.

Granskningen begynte i februar 2015 med intervjurunder med de ansatte. Da rapporten var klar, ble den unntatt offentlighet. Heller ikke verneombudet fikk lese rapporten. I denne fasen ble flere av de ansatte i Kristiansand sykmeldt.

Kristine Eiken Sortland, styreleder i organisasjonen, benekter at det har vært snakk om en granskning.

– Vi ville høre de ansatte som ønsket å bli hørt, og ba Virke om å ta en intervjurunde for oss. Alle med kontor i Kristiansand skulle fortelle sin opplevelse til styret. Vi lovet alle som ble intervjuet full konfidensialitet, sier hun.

– Har de ansatte fått anledning til å lese rapporten?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei, fordi den oppsummerer synspunktene til alle sammen, og enkelte ansatte kan til dels lett identifiseres. Det var en forutsetning før intervjurunden at det var full konfidensialitet. Derfor er den bare styrebehandlet.

– Har de ansatte bedt om å få rapporten?

– Verneombudet har bedt om å få den, men vi svarte at det kunne vi ikke på bakgrunn av forutsetningene.

– Forstod de ansatte at de ikke skulle få lese rapporten til slutt?

– Det håper jeg. Vi har sett tilbake i vår korrespondanse, og jeg mener at den var ganske klar. Jeg har registrert at noen av dem som vil ha rapporten tenker annerledes om det nå.

– Hva stod det i rapporten?

– Dette er intern informasjon og ikke noe jeg kan svare på i media.

– Står det ting i rapporten som kan skade organisasjonen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når vi lar ansette fortelle sin opplevelse, så må vi få lov til å håndtere det internt. Styret gjorde det som de ansatte ønsket, og lyttet til dem.

uro: Morten Askeland opplever en turbulent tid som generalsekretær i Åpne Dører.

Konfliktløsning

Kristine Eiken Sortland forteller at en ny prosess ble satt i gang på bakgrunn av rapporten. Styret tok kontakt med Open Doors International (ODI) og ba dem om hjelp. I april var de med på første samling.

– De har stilt opp for oss som rådgivere, sier hun.

Styrelederen forteller at ODI har mye kompetanse på konfliktløsning.

– Vi nyter godt av deres ressurser. Vi er en kristen organisasjon, og det er naturlig for oss i en slik situasjon å ha med oss på laget de som har samme verdisett og kjenner utfordringene og oppdraget som Åpne Dører har.

ODI sin analyse av situasjonen ble gjort kjent for alle i staben.

Styrelederbekrefter at et av styremedlemmene i organisasjonen har takket for seg i prosessen.

– Styret jobber etter demokratiske prinsipper, og det er rett at det var et medlem som ikke var enig i veien videre, og valgte å trekke seg i vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen har hatt kontakt med dette styremedlemmet som ikke ønsker å stå frem.

I midten av juni 2015 kom Arbeidstilsynet på banen. Etatens oppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav. I Åpne Dører var mange sykmeldt, og verneombudet hadde varslet etaten om forholdene. Arbeidstilsynet åpnet tilsynssak mot Åpne Dører. Det ble gjort intervjuer med en gruppe ansatte. Rapporten fra Arbeidstilsynet er blitt lest av de ansatte.

– Det var godt for flere av oss som har vært sykmeldt å oppleve støtten i det som stod der, sier en kilde til Dagen. Kilder vektlegger at det er en uavhengig instans som har konkludert. Vedkommende regner ODIs rapport som at «Åpne Dører frikjenner seg selv».

Innholdet er imidlertid unntatt offentlighet.

– Hva kom ut av rapporten fra Arbeidstilsynet, Kristine Eiken Sortland?

– De spurte oss om hva vi hadde gjort og hvilken prosess vi har fulgt. De har gitt oss noen punkter for veien videre og har gitt oss tilbakemeldinger om at vi har håndtert dialogen med dem åpent og fint, samtidig som vi har fått beskjed om noen ting som vi må jobbe med videre siden det er en uheldig situasjon internt i organisasjonen. Det er vi ikke uenige med dem om. Tilbakemeldingen fra dem er unntatt offentligheten. Arbeidstilsynet er enige med oss i at dette er ting som må håndteres internt.

Les også
Ansatte sier opp i Åpne Dører
Les også
Sentrale ansatte sier opp i Åpne DørerKonflikt