HELE LIVET: I Elverum kirke ble Sofie Haugstad døpt. Om noen uker skal hun konfirmeres her. – Her ønsker jeg også å gifte meg og bli begravd, sier hun til Dagen.

Ni av ti døpte gjør som Sofie (14) i Hamar

Ingen bispedømmer i Norge kan skilte med flere konfirmanter enn Hamar bispedømme.

Mens antall konfirmanter går ned på landsbasis har Hamar bispedømme opplevd en økning siden 2009. Andelen 15-åringer som konfirmerer seg har økt fra 69 prosent i 2009 til 72 prosent i 2014, viser ferske tall. Av 15-åringene som er døpt og medlem av Den norske kirke har tallet økt fra 88 til 91 prosent.

– Vi har fått et ufortjent dårlig rykte. Nå har vi ikke så mye mer å gå på før vi når 100 prosent, sier kirkefagsjef Freddy Knutsen i Hamar bispedømme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Historisk lavmål for barnedåp

Det er Oppland fylke som trekker opp tallene. Her er det hele 75, 4 prosent av alle 15-åringene som konfirmerer seg.

Knutsen forteller at det noen steder allerede er 100 prosent oppslutning om den kirkelige konfirmasjonen, mens rundt byene Lillehammer og Hamar er tallet noe lavere enn snittet for bispedømmet.

Pop med leir

Suksessfaktoren er et godt utbygd leirtilbud, og et vedvarende kvalitetstilbud til barn og unge helt frem til konfirmasjonen, ifølge Knutsen.

Etter konfirmasjonen er det mange som melder seg som ledere for neste års konfirmanter.

– I Gjøvik hadde vi 90 ungdommer som ville være ledere for neste års konfirmanter. Og disse har ikke vært med i organisert ungdomsarbeid i kirken før, forteller han.

Tilbøyelig for tro?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om dåpsprosenten i bispedømmet har gått ned fra 87 til 79 prosent mellom 2010 og 2014, er dåpstallene fortsatt langt høyere her enn de fleste andre steder. For første gang i historien falt nemlig dåpstallene for Den norske kirke i 2014 under 60 prosent alle fødte barn.

– Det er sterk oppslutning om kirken her. Kirken er en naturlig del av livet til folk flest, sier Knutsen.

– Betyr det at hedmarkingene og opplendingene er mer tilbøyelig for kristen tro enn andre.

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror ikke egentlig det er så stor forskjell på folk i Norge, det vesentlige er at kirken lykkes i å møte folk uavhengig hvor de er i livene sine.

– Ikke så alvorlig

Sofie Haugstad (14) er som 9. klassinger flest i Elverum. Hun konfirmerer seg i Den norske kirke.

– Her vil jeg konfirmere meg, gifte meg og bli begravd, sier hun til Dagen.

Haugstad har ikke vokst opp i noe aktivt kristent hjem, og har bare besøkt kirken i høytider. Hun var litt spent på hvordan konfirmasjonstiden kom til å bli. Den ble morsommere enn hun trodde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har lært mye nytt. Det var ikke så alvorlig som jeg først forventet, men faktisk morsomt. Vi kunne le og ha det gøy, mens vi lærte ting, sier hun.

– Har du fått en personlig tro i konfirmasjonstiden?

– Nei, egentlig ikke. Men jeg har kanskje fått et nytt syn på noen ting. Jeg har fått lære mer om historien. Det var mye jeg ikke visste fra før av. Hvis jeg først skal plassere meg i en religion blir det kristendommen. Men jeg tror ikke på alt. Noe høres uvirkelig ut, sier hun.

– Annerledes

– Hva tror du er grunnen til at Hamar bispedømme ligger på konfirmasjonstoppen?

– Jeg vet ikke helt. Vennene mine konfirmerte seg her, så da ønsket jeg også å gjøre det. For meg var det egentlig aldri et alternativ å konfirmere meg borgerlig, sier hun.

Haugstad har blant annet reist til Trondheim på pilegrimstur sammen med de andre konfirmantene. Her deltok hun blant annet i en gudstjeneste i Nidarosdomen.

– Det var spennende å være med i en gudstjeneste i en så stor kirke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kommer du til å engasjere deg i kirken etter konfirmasjonstiden?

– Det vet jeg ikke. Jeg har ikke tenkt så mye over det. Vi hjelper jo til på gudstjenester under konfirmasjonstiden. Det er hyggelig å være med, fordi det er annerledes enn hverdagen.

At Hamar bispedømme rekrutterer flere konfirmanter enn snittet i bibelbeltet overrasker ikke biskop Solveig Fiske.

Ikke overrasket

– Jeg synes ikke det er overraskende. Dette er synlige resultat av en tydelig strategi hvor det vektlegges å bygge opp under barns tilhørighet til kirken. Konfirmantene knyttes opp mot gudstjenestelivet, og de får redskap til å bruke kirka og kirkerommet til livstolkning og livsmestring videre. Ungdommene tas på alvor ved at konfirmasjonstiden gir både kunnskap og opplevelse, sier hun til Dagen.

Konfirmasjon

De siste fem årene har andelen 15-åringer som velger å konfirmere seg i Den norske kirke sunket fra 65, 8 prosent til 62, 5 prosent.

I samme periode har andelen konfirmanter i Hamar bispedømme økt fra 69 til 72 prosent.

I Oslo er det bare 33 prosent av alle 15-åringer som konfirmerer seg i Den norske kirke.

Hordaland og Nordland ligger på andre og tredjeplass i andel konfirmanter med 70,5 og 70 prosent.

Les også
991 år med søndagsfri
Les også
– Vi trenger en kirke som slår seg løs
Les også
Folkekirke uten folk
Les også
Følelser, tradisjon eller teologi?
Les også
Historisk lavmål for barnedåpFerske tall