Trond Giske burde komme ned til Sørlandet for å studere hvilken suksess den skolen han kjempet så hardt imot, har blitt, skriver Vebjørn Selbekk.

Ta turen, Trond Giske

Historien om Oasen-skolen i Songdalen på Sørlandet er fortellingen om en politisk friskolekamp uten sidestykke. Og om en suksesshistorie i det kristne Friskole-Norge.

Oasen tar i disse dager steget over fra å være en enkeltskole til å bli en skolebevegelse. Neste uke åpner to nye Oasen-skoler, en i Randesund i Kristiansand og en i Mandal. Moderskolen i Songdalen har allerede 232 elever, og de to nye skolene er godkjent for henholdsvis 350 og 100 elever.

Når de nye elevene begynner på skolen neste uke, vet de sannsynligvis lite om hvilken dramatisk forhistorie denne skolesuksessen på Sørlandet har. Den ble til under en politisk strid som inkluderte ekstremismebeskyldninger, harde sammenstøt i Stortinget og to statsrådsavganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oasen-bråket begynte dagen før den første Bondevik-regjeringens avgang i mars 2000. Sentrumsregjeringen hadde blitt felt på gasskraftsaken. Nå var ministrene i ferd med å forlate statsrådskontorene sine.

En av dem som var i gang med pakkingen var undervisningsminister Jon Lilletun fra KrF. Men midt i flyttesjauen fant han tid til å godkjenne en ny kristen skole som hadde søkt om anledning til å etablere seg. Oasen-skolen i Songdalen.

Mannen som tok over Lilletuns kontor, Trond Giske fra Arbeiderpartiet, mente KrF-statsråden hadde brutt med praksisen om at en regjering som sitter på oppsigelse, ikke skal ta viktige politiske avgjørelser.

Og undervisningsminister Giske hadde så visst ikke tenkt å godkjenne Oasen. Han hadde erklært krig mot det han kalte kristne «ekstremskoler». Giske gikk derfor til det svært uvanlige skrittet å trekke tilbake godkjennelsen som hans forgjenger hadde gitt.

NY SKOLE: Det har vært en travel sommer for skoleutvikler Hilde Grimm. Bildet er tatt utenfor skolen på Strømme i Kristiansand.

B åde Giske og resten av Stoltenberg-regjeringen satt på Senterpartiet og KrFs nåde. Så når disse partiene sammen med Høyre og FrP i Stortinget stemte for å instruere Giske til å godkjenne Oasen, trodde de fleste at saken var løst.

Pastor Oddvin Larsen, mannen bak søknaden, stilte opp i Stortinget i det som senere bare ble kalt Oasen-debatten. Ute i vandrehallen etter Giskes nederlag sørget pastoren for å overrekke den nye søknaden til statsråden personlig. Mens fotografenes blitzlamper lyste.

Denne gangen valgte Giske en ny strategi. Han trenerte behandlingen av søknaden til etter valget i september 2001. Og da Arbeiderpartiet tapte, kunne han sende enda et nei-svar - sitt tredje - til Oasen-skolen.

Nå var det ikke så farlig å trosse Stortingets vilje på en måte som ellers kunne ha kostet både hans egen og regjeringens avgang. Nå skulle de jo likevel ut av regjeringskontorene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Me d Høyres Kristin Clemet som ny undervisningsminister, tok det ikke mer enn to måneder før Oasens godkjenning var klar. På nyåret i 2002 kunne Oasen-skolen i Songdalen åpne dørene for de 32 første elevene.

Siden har det bare gått oppover. Frem til Oasen nå altså i neste uke går fra å være en til å bli tre skoler.

Men det er en som sannsynligvis kommer til å glimre med sitt fravær under åpningen neste tirsdag. Trond Giske. Han burde komme ned til Sørlandet for å studere hvilken suksess den skolen han kjempet så hardt imot, har blitt.

Les også
Sørlandet får to nye friskoler