IDENTITET: OL–mesteren Bruce J
...
IDENTITET: OL–mesteren Bruce Jenner har vakt stor oppmerksomhet ved å stå fram som kvinne. Nå vil regjeringen gjøre det lettere å endre juridisk kjønn.
 Foto: Frazer Harrison, NTB Scanpix
Kjønn bygges på skjønn
Del
Nå kan du si din mening om at regjeringen vil gjøre det lettere å endre juridisk kjønn. Det avgjørende blir hva man selv opplever seg å være.

Det skal ikke lenger være helsetjenesten, men personen selv som bestemmer om vedkommende har endret kjønn. Det er hovedpoenget i et lovforslag fra Helse– og omsorgsdepartementet som ble sendt ut på høring før helgen.

I dag stilles det krav om en bestemt diagnose eller medisinsk behandling for å få endret hvilket kjønn er person er registrert med i folkeregisteret.

– Dagens ordning på dette området er uakseptabel og har vært uforandret i nærmere 60 år, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding. Han mener forslaget betyr et stort framskritt for gruppen det gjelder.

Les Dagens lederartikkel: Når argumentene ikke passer

Hyllet av kona

Denne våren har den tidligere amerikanske OL–mesteren Bruce Jenner gitt ansikt til mennesker som opplever at det er misforhold mellom kroppen og kjønnsidentiteten deres. Etter en skilsmisse sto 65–åringen Jenner fram som transkvinne og har tatt navnet Caitlyn.

På 1970–tallet var Bruce Jenner verdens beste utøver i tikamp og vant gull i denne grenen under sommer–OL i Montreal i 1976.

Jenner har tatt «kjønnsbekreftende operasjoner» og latt seg avbilde på forsiden av Vanity Fair for å vise sin nye identitet. Mange har hyllet ham for åpenheten og for å følge sitt dypeste ønske. Blant disse er også ekskona, Kris Jenner, som var gift med ham i 23 år.

Like begeistret er ikke John Stonestreet i Chuck Colson Center for Christian Worldview.

– Jenner er en mann som er skapt i Guds bilde, og likevel en mann som erfarer dyp anfektelse om sin egen identitet. Han trenger vår forbønn, ikke vår applaus, sier Stonestreet til World Magazine.

Opp til enkelte

Den norske regjeringens lovforslag innebærer at du kan få nytt juridisk kjønn ved at du selv bekrefter endring på et eget skjema, som sendes nærmeste skattekontor.

Det blir et tydelig skille mellom helsehjelp og prosessen for å endre juridisk kjønn. Departementet foreslår at ungdom over 16 år selv skal kunne søke om endring av juridisk kjønn. Barn mellom 7 og 16 år skal kunne søke sammen med sine foreldre.

– Lovforslaget er historisk ved at det ikke lenger skal være helsetjenesten, men personen selv som bestemmer om han eller hun har endret kjønn. Dette styrker rettighetene til denne gruppen, sier Høie.

Regjeringen vil la barn fra sju år skifte juridisk kjønn  

Ekspertgruppe

I april mottok helse- og omsorgsministeren en rapport fra en ekspertgruppe som har gjennomgått vilkårene for endring av juridisk kjønn. Departementet sender også på høring ekspertgruppens anbefalinger om behandlingstilbudet til personer som opplever manglende samsvar mellom sin kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk og sitt kroppslig kjønn.

Nå kan hvem som helst komme med synspunkt på forslaget innen 15. november.

– Heller tredje kjønn

En av dem som er kritisk, er teolog Espen Ottosen. Han er informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband og styreleder i den kristne tankesmien Skaperkraft.

– Jeg lurer på om det kunne være bedre å innføre en tredje kjønnskategori enn å gå inn for regjeringens forslag, sier Ottosen.

Han understreker at han ikke ser dette heller som en ideell løsning. Og han ikke har sterke meninger om hvordan denne problematikken bør løses juridisk.

– Men med en slik ordning erkjenner du i alle fall at kjønn er komplekst og handler om mer enn følelser, sier han.

Ottosen er overrasket over at få ser ut til å reagere på regjeringens forslag.

Opplevde ubehag

Torsdag i forrige uke deltok Ottosen i debatt med helseminister Høie om saken på Dagsnytt 18 i NRK P2. Der problematiserte Ottosen at biologiske faktorer blir underordnet og at kjønn først og fremst gjøres til et spørsmål om en persons opplevelse av seg selv, og at helsepersonell ikke skal være involvert i vurderingen. Han uttrykte uro for konsekvensene dette kan få for samfunnet på sikt.

Høie svarte at det er den enkelte som vet hvem man er. Om Ottosens innvendinger sa han at det er «nettopp den type holdninger vi skal bekjempe og få vekk med dette lovverket».

– Den nye loven skal faktisk brukes for å ta knekken på overbevisningen om at kjønn handler om mer enn egenopplevelsen, som biologi. Det var ubehagelig å høre, sier Ottosen.

 

skaperkraft,nlm,mann og kvinne,guds bilde,john stonestreet,transpersoner,bruce jenner,diagnose,juridisk kjønn,bent høie,espen ottosen,identitet,juridisk,kjønn,kjønnsskifte,lovforslag