SENTRAL: Egil Morland har vore eit markant medlem i Kyrkjemøtet dei siste fire åra, men nominasjonskomiteen i Bjørgvin ønskjer ikkje at han skal vere med vidare.

Kirketopp vraket i eget bispedømme

Egil Morland er en av de mest sentrale medlemmene i Kirkemøtet, men nominasjonskomiteen i Bjørgvin vil ikke gi ham fornyet tillit.

Bare tre av de sju leke medlemmene i Bjørgvin bispedømmeråd takket ja til gjenvalg foran kirkevalget til høsten. Leder Inger Helene Nordeide og Berit Nøst Dale er innstilt på henholdsvis første og femte plass på den prioriterte listen fra nominasjonskomiteen, men Egil Morland er ikke med i det hele tatt. Han er nestleder i Bjørgvin bispedømmeråd og medlem i Kirkerådet, der han også sitter i arbeidsutvalget. Tidligere har han vært leder i Presteforeningen og bispekandidat.

– Det var rett og slett ikke flertall for ham i nominasjonskomiteen, sier Berit Hallaråker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Under fjorårets kirkemøte var Morland en av delegatene som tydeligst markerte motstand mot innføring av liturgi for vigsel av likekjønnede par. Han sitter også i styringsgruppen for Levende folkekirke. Fram mot kirkevalget arbeider dette nettverket for å få inn kandidater som vil holde fast på ekteskapet som en ordning mellom én kvinne og én mann.

Berit Hallaråker opplyser at hun ønsket å få inn Morland, men at «iherdige forsøk» på dette ikke førte fram.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Klare kriterier

Dagen har vært i kontakt med flere av de ti medlemmene i nominasjonskomiteen som av forskjellige grunner ikkje ønsker å uttale seg.

Bente Holsen Furnes vil ikke si noe om sin holdning til Morlands plass på listen, men mener prosessen var demokratisk og åpen.

– Om jeg er for eller imot Egil Morland, har ikkje noe med saken å gjøre, seier Furnes. Hun viser til at de som støttet Morland, hadde god anledning til å komme til orde.

Furnes leggeer til at Morland var «like oppunder» å bli nominert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi satte opp noen kriterier på det første møtet og er godt fornøyd med arbeidet vi gjorde. Alle har flere kandidater som vi kunne hatt med, sier hun.

Egil Morland opplyser at han ikke ønsker å uttale seg om saken.

Kritisk bispedømerådsleiar

Lederen i bispedømmerådet i Bjørgvin, Inger Helene T. Nordeide, uttrykker stor undring over avgjørelsen til nominasjonskomiteen.

– Morland er en mann med en helt sjelden kompetanse både inn mot bispedømmerådet og Kirkemøtet. I perioden vi går inn i nå, der vi skal arbeide med skillet mellom stat og kirke, har han en unik kompetanse på kirkerett som jeg mener Kirkemøtet trenger, sier Nordeide.

Bispedømmerådslederen understreker at hun ikke har makt over nominasjonskomiteen, men vil gjerne vite begrunnelsen deres.

– Egil Morland markerer seg i samlivssaken som også skal opp i vår neste periode. Han er en klok mann og er god å være uenig med. Det har jeg fra meningsmotstanderne hans, sier Nordeide.

Vurderer alternativ liste

Tidligere generalsekretær Rolf Kjøde i Normisjon, som sitter i arbeidsutvalget til Levende folkekirke, er overrasket over vrakingen.

– Det er klart at det er kombinasjonen av Morlands profil og tyngde som ligger bak. Man får ikke plass i arbeidsutvalget til Kirkemøtet uten videre. Dette er ingen nominasjon å være stolt over, sier Kjøde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Organisasjonen Åpen folkekirke, som har liturgi for vigsel av likekjønnede par som sin viktigste kampsak, har varslet egne valglister i alle bispedømmer. Så langt har utfordreren Levende folkekirke avgrenset seg til å påvirke nominasjonen.

– Hvis Åpen folkekirke stiller liste i Bjørgvin, blir det umulig å supplere listen til nominasjonskomiteen. Det har ikke vært vårt ønske å sette opp alternative lister, men hvis det er det eneste alternativet, får vi vurdere det, sier Kjøde.

Les mer i Dagen tirsdag.

Egil Morland

Teolog fra Sotra utenfor Bergen, fødd 1950

Førsteamanuensis ved NLA Høgskolen i Bergen, der han tidligere har vært rektor

Nestleder i bispedømmeerådet i Bjørgvin og medlem i Kirkerådet der han også sitter i arbeidsutvalget

Les også
Jakter toppledere i Kristen-NorgeToppledere
Les også
Folkemeningen og kirkens tro
Les også
Hvem skal styre kirken?
Les også
Ønsker mer rom for folkets røst i kirkenÅpen folkekirke
Les også
Ønsker mer makt til biskopeneKirkemøtet
Les også
Fem spørsmål til Åpen folkekirke