BISKOP: Erling J. Pettersen

Press for å endre homo-vedtak

Sandnes kirkelige fellesråd vurderer hva de skal gjøre med sitt omstridte homo-vedtak. Mye tyder på at de vil fjerne setningen som skaper strid.

– Representanten fra Sandnes menighet har meldt at han ønsker å ta saken opp igjen i neste fellesråd. Dermed kommer den uansett opp på sakskartet, antakeligvis over nyttår, sier kirkeverge Andreas E. Eidsaa jr. til Dagen.

Skapte storm

Det skapte storm da Sandnes kirkelige fellesråd tidligere i høst gikk inn for å beholde sitt vedtak om at homofilt samlevende ikke kan ansettes i vigslede stillinger eller lignende i menighetene i Sandnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Biskop Erling J. Pettersen gikk hardt ut mot homovedtaket i Sandnes.

– Dette kan ikke bli stående som et politisk vedtak. De nyvalgte menighetsrådene og et nytt fellesråd vil måtte ta en ny behandling av dette.

Det er beklagelig at fellesrådet strammer til på en måte som resten av landet ikke kjenner seg igjen i, sa Pettersen til Aftenbladet.

Første anledning

Det nye fellesrådet samles til møte den 9. desember, og dette blir første anledning til å ta saken opp igjen. Selv om kirkevergen ikke har bestemt om saken skal behandles på ny på dette møtet, har Dagen grunn til å tro at det kommer et nytt homo-vedtak. Sandnes skal være det eneste fellesråd i landet som har vedtatt å si nei til at søkere som lever i homofilt samliv ikke kan tilsettes i vigslede stillinger. Derfor er det sannsynlig at de retter seg etter samme praksis som andre fellesråd i bispedømmet.

Det omstridte vedtaket har følgende ordlyd: «Til stillinger som krever vigsling, og stillinger som ligger nær opp til disse i utdanning og ansvar, skal det ved kunngjøring tas inn en tekst om at opplysninger om samlivsform vil kunne bli innhentet og vektlagt. Søkere som lever i homofilt samliv kan etter dette ikke tilsettes i disse stillingene.»

En overraskelse

– Det er den siste setningen som har skapt motstand, selv om den har stått der siden 2008. Derfor kom det som en overraskelse på fellesrådet at en videreføring av dette standpunktet skulle oppfattes som provoserende, sier Andreas E. Eidsaa jr.

Han legger til at når man ser saken i ettertidens lys, der man også skal lytte til synspunktene som legges frem, er det ikke sikkert at denne setningen trenger å være med for at fellesrådet skal kunne ansette de personene de ønsker. Det vil fortsatt stå at «det skal ved kunngjøring tas inn en tekst om at opplysninger om samlivsform vil kunne bli innhentet og vektlagt».

Vedtak på bispemøtet

– Bispemøtet har nå gjort et felles vedtak om at det skal utarbeides en liturgi for vigsling av samkjønnede par. Vil dette få noen betydning for deres behandling av denne saken i fellesrådet?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vedtaket på bispemøtet dreier seg om vielser, mens vårt vedtak dreier seg om ansettelser. Det er fellesrådet som skal trekke konklusjoner i denne saken, og ikke kirkevergen eller biskopen, svarer Andreas E. Eidsaa jr.

Nytt fellesråd

Menighetene i Sandnes er i full gang med å velge sine utsendinger til det nye fellesrådet. Ni menighetsråd skal hver velge en person, og i tillegg skal det velges en representant fra bystyret. Dessuten har prost Ludvig Bjerkreim stemmerett, men kirkevergen er sekretær uten stemmerett.

I det gamle fellesrådet var det åtte representanter som ville beholde status quo når det gjaldt krav til samlevende homofile, mens representanten fra Sandnes menighet var den eneste som ville endre praksis under voteringen.

Kirkelig fellesråd

Organet er sammensatt av representanter fra de valgte menighetsrådene, og ivaretar kirkegårder, kirkebygg og kontorer for kirkelige ansatte

Rådets daglige virksomhet ledes av kirkevergen

Fellesrådet er arbeidsgiver for flere av de kirkelige ansatte, med unntak av prester og kateketer som er ansatt av staten

Les også
Biskop krever nytt homovedtakKirkelig fellesråd
Les også
En biskop som motsier seg selv
Les også
Prester skal kunne preke homofili som syndBispemøtet
Les også
Nekter homofile jobb i kirker i Sandnes