NY KIRKE: Spikkestad i Buskerud skal innen 2016 innvie sin nye kirke. Denne vil inneholde både kirkerom og livssynsnøytrale seremonirom.

Skal bli både kirke- og seremonirom

For en uke siden gav Kulturdepartementet én million kroner til livssynsnøytralt seremonirom i et nytt kirke- og kulturhus i Spikkestad.

Det skjer altså bare én uke før Kirkerådet skal ta stilling til om de vil innskjerpe forbudet mot livssynsnøytrale rom som en del av kirkerommet.

Kommunalsjef Jan Erik Lindøe i Røyken kommune forklarer at hele andre etasjen i det nye bygget «Løft» skal være kirke og seremonirom. Det blir tre rom med 200 sitteplasser hver, som til sammen kan bli til en sal på 600 sitteplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lindøe har ikke hørt noe om Kirkerådets foreslåtte inn­skjerping.

– Dette kan skilles separat, ­eller kirken kan ta i bruk hele ­lokalet, sier Lindøe.

Han erkjenner at det er ­vanskelig å gjøre alle til lags.

– Humanetisk Forbund har vært skeptiske til at det er et kors på utsiden av bygget. Vi er en kommune med mange innflyttere, mange av dem tilhører ikke Den norske kirke. Det er en ­toleransebit her som er viktig i dagens samfunn, sier han.

Byggestart for det nye bygget på Spikkestad er sommeren 2015.

Kulturdepartementet gav ­fredag tilskudd til kommuner og fellesråd til en rekke livssynsnøytrale seremonirom.

Gleder seg

Kirkevergen i Røyken, Reidun Reve, ser frem til å få ny kirke. Kommunen er ikke stor og har kun små kirker. Derfor blir plassen kjærkommen. Hun mener det ikke blir noen konflikt mellom de to rommene i kirken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi som kirke er veldig godt fornøyd med dette. Det livssynsnøytrale rommet og kirkerommet ligger i hver sin ende av bygget. Det kan foregå ting i begge rommene uten at det forstyrrer hverandre, sier hun.

Ove Morten Berge har ikke sett skissene fra Spikkestad. Men på grunnlag av det Dagen forklarer ham, om rom som kan åpnes opp for å danne et større rom, sier det kan bli utfordrende for vigslingen av bygget.

– Vår holdning er den som kommer fram i vedtaksteksten. Son kirke hadde noe lignende. Der kunne ikke vi gå for det de foreslår. Der ble det endret, sier han.

Les også
Denne kirken har et rom som kan bli forbudtLoven
Les også
Kirkelivet vil beholde 67-åringenePensjonsreglene
Les også
– Vi planter menighet
Les også
Seniorpris til mentorordninger i Den norske kirke
Les også
Organisasjonene og Den norske kirke