KIRKEN: En ny kirkeordning diskuteres i Den norske kirke.

Prestene vil styrke soknene

Kirkerådet har på høring «Veivalg for fremtidig kirkeordning».

Presteforeningen kom i går med sin høringsuttalelse. Der tar foreningen til orde for å fordele ansvar og myndighet på nytt. Bispedømmene bør ha de fleste arbeidsgiverfunksjonene, men enkelte oppgaver kan delegeres til prost eller menighetsnivå.

– En ny kirkeordning må styrke soknet som grunnenheten i Den norske kirke, og menighetsrådet som soknets organ, skriver Presteforeningen i uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Normalordningen bør være at «soknepresten er arbeidsleder for stabene i et sokn/samarbeidende sokn».

Presteforeningen vil også avvikle ordningen med to organer for soknet. Altså bør kirkelig fellesråd erstattes med et samarbeidsråd for menighetsrådene, helst på kommunenivå. Menighetsrådet skal være soknets organ, men ikke ha fullt ansvar for tjenesten med ord og sakrament.

Prostigrensene bør tillempes kommunegrensene, mener foreningen. Foreningen ønsker at kirken framover får en arbeidsgiverlinje, uten at det er avgjørende. Samtidig krever prestene at de får det sentralkirkelige rettssubjekt som arbeidsgiver, av hensyn til tilsyn, faglig ledelse og rekruttering.

Kirken har ennå ikke status som eget rettssubjekt, og er altså ikke herre i sitt eget hus. Når de endelig blir det, må kirken organisere seg deretter.

På grunn av reformtretthet i Den norske kirke mener Presteforeningen at endringer i kirkeordningen bør gå sakte de nærmeste årene etter 2020. De vil videreføre dagens ordning der «det sentrale kirkelige rettssubjekt overtar statens oppgaver og plass i den kirkeordningen vi kjenner i dag».

Presteforeningen bygger på premissene om at Den norske kirke fortsatt skal være landsdekkende folkekirke, der dåpen er eneste medlemskriterium.

Finansieringsordningen av kirken bør ikke endres nå, mener foreningen. Dersom staten eller kommunen skal slutte å finansiere kirken, bør det innføres en livssynsavgift for alle borgere, mener Presteforeningen.

Biskoper bør ikke tilsettes av Kirkerådet, men utpekes gjennom valg etter nominasjon i bispedømmerådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Konfirmasjonsvideoer tar nettet med storm
Les også
To syn og to hensyn
Les også
Mener menigheter fortier evangelietBjørn Storm Johansen
Les også
Et kirkesplittende bispevedtak
Les også
Kul kirke kan bli hul kirke